Selecteer een pagina

Het was heerlijk om een paar dagen vrij te hebben, maar ik had ook wel weer zin in een dagje Heliomare. Ook omdat vandaag mijn eerste zeilles ⛵️ op het programma stond. Maar eerst was het gewoon weer wachten op het taxibusje…????

Toch was ik redelijk op tijd in Wijk aan Zee. De eerste therapie was de amputatie loopgroep en dus deed ik mijn prothese aan. De therapeut had een leuk parcours voor ons uitgezet. We moesten opstaan vanuit een gewone stoel, dan over een hoge drempel, dan slalom om de pionnen, vervolgens zijwaarts tussen balken door en als laatste door de knieën zakken, om zes shuttles van de grond op te rapen en op een tafeltje leggen. Daarna terug lopen naar de start met één kruk. Geloof me, het zweet stond op mijn voorhoofd ????, maar het ging eigenlijk best goed. Aansluitend had ik een half uurtje fitness en dat was tekort om het hele schema uit te voeren. Ik heb er voor gekozen om vijftien minuten op de NuStep te gaan en heb wat buik- en rugoefeningen gedaan.

Om twaalf uur stond de taxibus klaar om mij en een collega revalidant naar het Uitgeestermeer te brengen. Een andere revalidant kwam rechtstreeks. We kregen zelfs een lunchpakketje mee, wat een luxe! Wij zouden zeilles krijgen bij ZWVU Uitgeest, een watersportvereniging die samenwerkt met Stichting Sailability Nederland, waar je ongeacht de handicap toch kan leren zeilen. Hoe mooi is het dat zij weer samenwerken met Heliomare, die ons de kans bood om deze watersport uit te proberen.

Daar aangekomen lagen de kleine zeilbootjes al op ons te wachten, het paarse bootje was voor mij. We kregen elk een buddy mee, maar de grootste klus was natuurlijk om in de boot te komen. ???? Er was wel een lift voor dwarslaesie patiënten, maar ik wilde het ‘gewoon’ zo proberen. Met hulp van de instructeurs ging ik op de rand zitten en kon ik mijn linkerbeen over de rand ‘gooien’, om vervolgens op mijn eigen kussen op het bankje in de boot te gaan zitten.

Heel zachtjes zijn we de haven uit gevaren. Wat denk je? Staat Loes, mijn oud collega, mij uit te zwaaien. ???????? Natuurlijk…zij heeft een boot daar. Wat grappig! ???? Dus dank aan Loes voor het maken van de foto’s.

We hebben ruim twee uur op het meer gezeild. Termen als fok, grootzeil, bakboord, stuurboord, overstag en een gijp klinken nu bekend in mijn oren. ???? We hebben genoten van het gevoel van vrijheid, haren in de wind, frisse lucht en af en toe opspattend water.????Heerlijk! Ik zat (natuurlijk ????) aan het roer, best spannend nog. Ik vond het best moeilijk, maar toch erg leuk en naar zeggen had ik ‘talent’, maar dat zeggen ze vast tegen iedereen. ???? Eenmaal aan wal hebben we samen met Loes een kopje koffie gedronken.

Daarna zijn we weer terug gebracht naar Wijk aan Zee, waar ik heerlijk buiten in het zonnetje ☀️ op de taxi naar huis heb gewacht.

Lynn en ik hebben na het eten, met Body een rondje door de buurt gelopen. En…wat later op de avond kwam onze Sven weer terug van een heerlijke vakantie op Kreta! ????

Volg altijd je gevoel, wanneer je tussen twijfels zweeft. Want met je hart zie je dingen, waar je verstand geen oog voor heeft. Martin Gijzemijter