Selecteer een pagina
 • Als vrijwilliger ben je het puntje op de i.
 • Vrijwilligers worden niet betaald omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn.
 • Vrijwilligers vinden is een kunst, vrijwilliger worden is een gunst, vrijwilligers houden is een geluk, vrijwilliger blijven een meesterstuk!

Als elke vrijwilliger een ster is, wordt het nooit meer donker. ????

Oké, ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn tijd als Ilse1.0, toen ik nog volop in mijn arbeidsethos zat, geen tijd had of maakte voor vrijwilligerswerk. Je kent het wel, te druk met andere dingen; gezin, werk, sport en een druk sociaal leven. Nou ja, ik heb wel iets gedaan, want ik ben twee jaar actief geweest als coach/ trainer van Lynn haar hockeyteam en heb me een aantal jaar ingezet als klassenmoeder op de basisschool. A hell of a job, haha. Daarnaast heb ik met de bank regelmatig geklust en gezorgd tijdens de NL-Doet dagen. Dus iets zinvols heb ik toch gedaan. Maar hoe anders is het nu? Buiten het sporten, word ik ook blij van mensen, organisaties of stichtingen een beetje helpen met kleine klusjes. Het gaat dan meestal om iets wat met communicatie te maken heeft. Sparren, verbindingen leggen, teksten schrijven of redigeren, video’s opnemen, social media en websites.

Je moet roeien met de vrijwilligers die je hebt.

Wist je trouwens dat bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder aan vrijwilligerswerk doet? In de leeftijdscategorie van 35 tot 45 jaar wordt het meeste vrijwilligerswerk gedaan (54,7%), gevolgd door de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar (53,4%). De sport is de sector met de meeste vrijwilligers, daarna komt school, jeugdwerk en verzorging. Mocht jij je ook nuttig willen maken, kijk dan eens op NL Doet, zij gaan op 11 en 12 weer maart aan de slag met verschillende activiteiten door heel Nederland, maar ook bij jou in de buurt. Doen!

Vrijwillig –  vrijblijvend?

Vrijwilliger zijn
is vrijwillig.
Maar niet vrijblijvend.
Is verbonden.
Maar niet gebonden.
Is onbetaalbaar.
Maar niet te koop.
Is positief denken.
Is positief doen.
Met alles enig doel
voor jezelf en de ander
een goed gevoel.
Penmaatje

Weetjes.

 • In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen verhoudingsgewijs de meeste vrijwilligers actief. Trots!
 • Een op de vijf Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Heel goed! 
 • Het werk is in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang en heeft geen winstoogmerk. Waarom moeilijk doen als het samen kan?
 • Het werk kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan. Waarvan akte!
 • Gezondheid hangt samen met het doen van vrijwilligerswerk en andersom. Dat is fijn om te weten!
 • Personen die geen vrijwilligerswerk doen hebben vaker een minder goede mentale gezondheid, meer beperkingen en vaker een chronische ziekte. Ai!
 • Gemiddeld besteden vrijwilligers 4,2 uur per week aan het vrijwilligerswerk. Mooi man!
 • Vrouwen doen meer vrijwilligerswerk dan mannen. Natuurlijk! ????
 • Mensen met een betaalde baan doen vaker vrijwilligerswerk (bijna 50%) dan mensen zonder betaalde baan (41%). Hoe dan? ????
 • Vrijwilligers dragen bij aan sociale verbinding in wijken, buurten, dorpen en steden. Top!
 • Je mag maximaal 20 uur per week als vrijwilliger werken. Anders gaat het op werken lijken.
 • De vrijwilligersvergoeding is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk, maar is bedoeld voor gemaakte onkosten, dus inclusief reiskosten en vergoedingen in natura. Helder!
 • Je mag maximaal €180 per maand ontvangen voor je vrijwillige diensten, financieel en in natura. Op jaarbasis is dat €1.800. Maar je krijgt er zoveel meer voor!
 • Door de coronacrisis liep het percentage mensen dat vrijwilligerswerk had gedaan flink terug. Ik had niet anders verwacht. ????
 • Er is op dit moment een tekort en dus veel vraag naar vrijwilligers, ook bij jou om de hoek. Wat let je?

Mijn bijdrage

Welke keuzes je ook maakt, zorg dat het je gelukkig maakt! Lief

Je wilt niet weten hoe vaak ik benaderd word met de vraag of ik iets kan betekenen voor een organisatie of stichting, of ergens aan wil deelnemen. Aangezien ik mijn valkuilen nog altijd niet gedicht heb, blijf ik het lastig vinden om nee te zeggen. Ook omdat ik (bijna) alles leuk vind. Alleen deze weken al ben ik benaderd voor van alles en nog wat; Patiëntenplatform Sarcomen, voor het meedenken over de campagne De week van de Zeldzame Kankers; Inloophuis Kennemerland voor het vernieuwen van de huidige folders, een verkennend kopje koffie met de organisatie van de Haarlemse Honkbalweek; Onder Andere, voor een online interview over de communicatie vanuit de overheid en Livit Orthopedie, voor deelname aan een onderzoek over beenprotheses.

Maar daar stopt het niet. Er is gevraagd of ik het leuk zou vinden om mee te doen aan een rolstoelbadminton toernooi in Doesburg (lekker uit de buurt ????). Swim to fight cancer Haarlem zou het tof vinden als ik, op mijn manier, op 18 september de plomp in wil springen voor het goede doel en ook de Ride voor de Roses is terug van weggeweest en stuurde een mail met de vraag of we op 1 oktober willen fietsen voor kankeronderzoek. O ja en oud collega Hans, die jarenlang vrijwilliger is, belde of ik mee wilde met de Lourdes Groep Santpoort naar het bedevaartsoord. Allemaal leuk en super lief dat er aan mij gedacht wordt, maar het creëert ook chaos in mijn hoofd. Helppppp…keuzestress!!! ????

Ben benieuwd wat deze week mij gaat brengen!

Spreuk van de dag

Goed bezig
Je bent goed bezig
zeg het maar een keer
en als je twijfels hebt
zeg het dan nog meer
zodat je er vanzelf
in gaat geloven
want innerlijk geluk
daar gaat niets te boven
en trek je niets aan
van de rest
trots zijn op jezelf
dat mag best
veraschrijftpuur.nl

Rectificatie: Ik ben op mijn vingers getikt, haha. Ik heb gejokt of eigenlijk was ik het gewoon vergeten. Ik vertelde in mijn vorige blog over Lemmer en dat ik daar nog nooit van had gehoord, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Rintje Ritsma, die de bijnaam de “Beer van Lemmer” kreeg vanwege zijn stevige gespierde postuur, is daar geboren en getogen. Hoe kon ik dat nou vergeten zijn… ????