Selecteer een pagina

Maandag 4 mei wapperde onze Nederlandse vlag half stok. Eigenlijk hebben we nooit eerder een vlag buiten gehangen, simpelweg omdat we deze nooit hadden aangeschaft. Pas afgelopen jaar, toen Sven slaagde voor zijn VWO examen, konden we er niet om heen en moest er natuurlijk een vlag komen. Toch bijzonder om te zien, dat bijna onze hele straat de vlag uit had gehangen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Rond acht uur zaten wij voor de buis, voor de Nationale Dodenherdenking, die vanwege de coronacrisis zonder publiek plaatsvond op de Dam van Amsterdam. Bizar om te zien zo hè?! Willem Alexander benadrukte dat de oorlog 75 jaar na de bevrijding nog steeds in ons zit. ‘Het minste wat we kunnen doen, is niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet normaal maken, wat niet normaal is’. Mooi gesproken, echt heel mooi.

Wat betekent vrijheid? Vrijheid betekent dat je vrij bent, om zelf te bepalen wat je wilt doen, hoe je het wilt doen, dat je mag zijn wie je bent, dat je mag zeggen wat je wilt zeggen, dat je mag geloven waar je in wilt geloven, zolang wat je doet maar niemand kwaad doet.

De 75ste editie van Bevrijdingsdag was door de coronacrisis volledig uitgekleed. Vandaag geen Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout, waar normaal gesproken nationale en internationale artiesten optredens verzorgen en waar jaarlijks ruim 140.000 toeschouwers naar toe komen. Geen festival of feest in de openlucht waar we konden genieten van het samenzijn, het zonnetje, een drankje en een mix van pop- en alternatieve muziek. Er was helemaal niets. Het merendeel van Nederland zat thuis, of bezochten op anderhalve meter afstand van elkaar, de tuincentra, milieustraat, de supermarkt, de winkelstraat of de parken… ???? Om vijf voor vijf werd het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder‘ van Ramses Shaffy, nu gezongen door Roxeanne Hazes, op alle radiostations in heel Nederland gedraaid. Ik weet niet of je geluisterd hebt, of misschien zelfs wel hebt meegezongen, maar ondanks dat ik het een mooi initiatief vond, moet ik zeggen dat het origineel mij meer raakt.

2017-2018 Meivakantie met de meiden!

De afgelopen jaren gingen wij tijdens de meivakantie vaak een (mid)weekje weg met de meiden. Mijn moeder, Manja, Nicky, Lynn en ik. O ja, en Body mocht mee als enige kerel. ???? Super leuk altijd, vrouwen onder elkaar, gezellig klessebessen, beetje shoppen en lekker eten. Afgelopen jaar verliet ik op 7 mei, lopend met prothese, het revalidatiecentrum Heliomare. Jeetje, dat lijkt wel een eeuwigheid geleden. ???? Mijn klinische opname was daarmee afgesloten en ging ik poliklinisch verder. Voor mij was dat de weg naar vrijheid. Eigenlijk betekende elke mijlpaal, elk stapje een stukje meer vrijheid. Het opnieuw leren lopen, met Leggy weliswaar maar toch, het handbiken, het autorijden. Alles. Vrijheid betekende voor mij ook meer zelfstandigheid. Wat ooit zo vanzelfsprekend was. Nu ben ik me daar meer van bewust en weet hoe waardevol vrijheid is.

Hoe anders is het dit jaar? Door de Coronacrisis zijn we grotendeels beperkt in onze vrijheid. Dat zijn we niet gewend en wij vinden dat, naarmate het langer duurt, best heel moeilijk. We hebben ons te houden aan de maatregelen die gesteld zijn, om de crisis onder controle te krijgen. Bevrijdingsdag 2020 zullen we nooit meer vergeten en hopelijk straks onze vrijheid meer gaan waarderen dan ooit tevoren.

Spreuk van de dag ????

Ik vier de vrijheid, ik vier het leven. Ik vier dat ik mag zijn wie ik ben.