Selecteer een pagina

Straal, dans, zing, geef licht. De wereld wordt mooier van een lach op jouw gezicht! Lief leven ????

Ken je singer-songwriter Nielson? Hij is door het KWF benaderd om een nummer te schrijven voor de nieuwe tv-show ‘Voor Het Leven’, die aanstaande maandag 30 mei om 21.25 uur te zien is op NPO1. De kracht zit in de herhaling, haha. Ook hij heeft de afgelopen twee jaar behoorlijk wat tegenslag gekend, omdat zijn familie werd getroffen door kanker. Meer dan ooit besefte hij hoe kostbaar gezondheid is en hoe belangrijk het is om je daar bewust van te zijn. Het opende zijn ogen en creëerde een nieuwe drijfveer, hij wil stralen. Zoveel en zolang als hij kan. Voor zichzelf en voor iedereen die het niet (meer) kan. De nieuwe single, genaamd Stralen, is inmiddels gelanceerd en is met één woord prachtig! En het leukste is dat wij hem straks in Rotterdam live mogen zien en horen! En ik? Ik besef me steeds meer hoe bijzonder dit programma is en dat ik daar deel van uit mag maken. Ook ik wil zoveel mogelijk stralen en straal maandag graag met Nielson mee!

De promo ‘Voor het leven’ is vanaf nu te zien op de televisie! Heb je hem gemist? Kijk dan hier! ????

Sport Akkoord Haarlem

Als je er nog steeds leuk uit ziet aan het eind van je workout, dan heb je niet hard genoeg getraind. ????

Het Haarlems Sportakkoord ondersteunt Haarlemmers en Haarlemse organisaties bij het realiseren van nieuwe ideeën rondom sport en bewegen. Ruim de helft van de inwoners sport tenminste één keer per week (58%) en bijna een kwart is lid van een sportvereniging (24%). Dit betekent ook dat bijna de helft van de inwoners nog te weinig beweegt en geen aansluiting vindt bij de bestaande sportaanbieders.’ Goed, hiermee is direct ook de uitdaging geschetst waar onze stad de komende jaren mee aan de slag gaat. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Bij welke groep hoor jij? Ik kom dan wel niet in de buurt van onze Sven, want voor hem geldt ‘een dag niet gesport, is een dag niet geleefd’, maar ik ben best actief. Ik vind sporten niet alleen leuk, het is ook heel goed voor mijn lijf.

Inloop en ‘lopend’ buffet.

SportSupport had ons (initiatiefnemers van aangepast sporten) uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Het programma zou starten met een ‘lopend’ buffet, wat toch altijd een beetje gek klinkt als je met een groepje rolstoelers bent gevraagd voor een netwerkbijeenkomst over inclusief sporten. ???? De bijeenkomst werd georganiseerd bij InHolland in samenwerking met de gemeente Haarlem en SportSupport. Slechts een paar straten bij ons vandaan, maar het water kwam met bakken uit de hemel. Als ik op de fiets zou gaan, wist ik zeker dat ik als een verzopen katje zou arriveren. Daarom koos ik voor de auto en was Frank zo lief om de rolstoel voor mij achterin te zetten. Wel had ik mijn regenjas aangedaan, want die rolstoel moest er op locatie natuurlijk ook weer uit.

Het was redelijk druk met auto’s dus parkeerde ik iets verderop in de Bijdorplaan. Het goot nog altijd, dus ik probeerde de rolstoel snel uit de auto te halen, wat eigenlijk nooit lukt, want het tilliftje is gewoon traag. Mijn kussen was al natgeregend voordat ik überhaupt kon zitten. Jakkes, ik heb de hele avond zitten soppen.???? Ik sloot de auto af en rolde richting de hoofdingang, maar omdat de hoepels nat en dus glad waren en ik behoorlijke tegenwind had, kwam ik met moeite het grote plein over. Een vriendelijk dame van de organisatie zag mij bikkelen en schoot te hulp. Ze duwde mij door de storm en regen naar de draaideur, ik liet het maar even gebeuren en was blij dat ik binnen was.

De inspirerende Jetze Plat opende de avond.

Mechteld van Heliomare kwam mij enthousiast tegemoet lopen en begroette mij hartelijk. Nadat ik mijn natte jas had gedumpt bij de garderobe, ‘liepen’ we samen langs het ‘lopend’ buffet. Fijn, want zo kon zij de bordjes vasthouden en werd de nasi en saté voor ons opgeschept. Ik pakte plastic bestek en servetjes, maar zelfs dat kon ik niet meenemen en belandde uiteindelijk op de grond. Best lastig hoor een leven zonder ‘schoot’, alles valt van mijn ene been af. Zo stom! ???? We zochten een plekje aan een lage tafel en kletsten gezellig even bij. Langzaam maar zeker schoven er wat meer bekende gezichten aan. Na het eten werden we vriendelijk verzocht naar boven te gaan voor de plenaire aftrap. De rolstoelers konden met de lift en de rest ging via de trap. Na het welkomwoord en verschillende sprekers, waaronder de wethouder van sport, was het tijd voor mijn grote held; Jetze Plat.

Handbike clinic.

Weet je nog dat ik in 2019 van de Nederlandse Loterij een Handbike-clinic heb gehad van niemand minder dan olympisch- en wereldkampioen Handbiken? Nou, vandaag was deze beer van een vent, Jetze dus, de hoofdgast. Hij nam ons mee in zijn verhaal als topsporter. Met zijn indrukwekkende carrière, titels en medailles liet hij ook zien waar zijn passie voor het handbiken ontstaan was en wat hij allemaal heeft moeten doen en laten om aan de top te komen. Het is een geweldige sympathieke man die ook zo lekker gewoon is gebleven. Natuurlijk hebben we even gekletst en toen ik hem vroeg of hij zich mij nog kon herinneringen zei hij overtuigend ‘ja natuurlijk!’, maar ik denk dat hij op moment erg in zijn geheugen aan het graven was waarvan, haha.

Workshops initiatieven.

Het Sportakkoord bestaat uit zes pijlers: Inclusief sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale aanbieders, positieve sportcultuur, vaardig in bewegen, topsport die inspireert. Na een korte koffiebreak, vielen deze disciplines uit elkaar om met hun eigen groep in gesprek te gaan en te komen tot mooie nieuwe initiatieven. Ik vertegenwoordigde Badmintonclub Duinwijck, omdat ook zij vanaf het najaar hun aanbod met aangepast sporten willen uitbreiden. Het handbiken en het zitvolleybal waren eveneens vertegenwoordigd, maar ook mensen vanuit Heliomare, InHolland, Sport Supprt, de gemeente en andere zorginstanties. Het was inspirerend, leuk en leerzaam. Eigenlijk zijn we tot de conclusie gekomen dat we onze krachten meer moeten bundelen, de samenwerking op moeten zoeken met doorverwijzers en het stigma dat aan ‘aangepast sporten’ kleeft proberen te veranderen. Kortom, werk aan de winkel!

Na de afsluiting en een lekkere bitterbal, ging ik met gierende banden naar huis. Mijn energie was op, ik kon niet meer zitten of staan en mijn rug gaf alarmsignalen af. Voor mij geen netwerkborrel, ik moest languit, met mijn been omhoog.

Reisverslag

Zeg ja tegen nieuwe avonturen!

Ons Lynn reist al twee maanden door het prachtige Thailand. Ze zal niet aanwezig zijn bij de live uitzending van het KWF en haar 19de verjaardag niet onder mijn vleugels vieren, maar 10.000 km hier vandaan.

  • Ooit van Tipsy Tubing gehoord? Nou, ik dus ook niet, maar de meiden hebben het gedaan hoor. Met een lekker drankje in een band op de rivier dobberen. Hoe leuk is dat?! Doe mij zo’n bandje. ????
  • In Chiang Mai hebben de dames de toekomst laten voorspellen door een Tarotkaarten-lezer. Ondanks dat dit natuurlijk een toeristisch oplichtingstrucje is, vonden ze het toch grappig om voor drie euro te weten wat ze te voorspellen had. Lynn kreeg te horen dat ze de komende tijd veel gaat leren (ja duh, da is een inkoppertje, ze is een student! ????) en dat zij dit jaar haar liefde (lees mijn schoonzoon ????) gaat ontmoeten. Verder was ‘everything good’. Nou… dat hopen wij ook!
  • Over de Jungle tour was Lynn erg enthousiast! De eerste dag begon met bamboe raften; met een bamboevlot de rivier op. De omgeving was prachtig en hier en daar zagen olifanten die in de rivier werden gewassen. Aansluitend was er een pittige wandeltocht. Heuvel op heuvel af, door de bush bush, langs smalle paadjes en diepe afgronden. Onderweg zijn ze zelfs twee slangen tegengekomen, een gifgroene en een zwarte slang met witte stippen. Die laatste blijkt heel giftig te zijn. ‘If he bites, you die’ ☠️ vertelde de gids doodleuk…????

Ze hebben in een houten huisje op hoge steigers geslapen (nou ja, een poging gedaan), waar een moeder met haar kinderen, zwerfhonden, kippen en heel veel ongedierte woonde.

  • Met een golfkarretje zijn de dames door het Singha park in Chiang Rai ‘gescheurd’. Het park met bloemenvelden, een zwanenmeer, thee- en fruitplantages, bergen en een mini dierentuin was prachtig. Halverwege ging het lampje van de accu branden (ah, dat herken ik dan weer ????) wanneer ze bergopwaarts reden. Ze rolden nog net niet achteruit de berg af. Hilarisch!
  • Met de tuk-tuk zijn ze in alle vroegte naar het immigratie kantoor om het visum te verlengen. Ze hadden veel moeite gedaan om daar te komen en wat denk je? Hing er een A4 op het hek dat ze gesloten waren wegens ‘ploughing day’. En nee niet één, maar vier dagen. ???? Op naar plan B dus…
  • Met de nachttrein zijn ze naar schiereiland Ayutthaya ten noorden van Bangkok afgereisd, hebben uiteindelijk het visum kunnen verlengen en een mooie fietst- en boottocht gemaakt.
  • In Kanchanaburi hebben de meiden een bezoek gebracht aan het indrukwekkende Death railway museum, waar de rol van Thailand in de tweede Wereldoorlog in beeld wordt gebracht. Japan veroverde in korte tijd het grootste deel van zuidoost Azië. Op zoek naar een kortere aanvoerroute tussen Siam (Thailand) en Birma (Myanmar) besloten de Japanners in 1942 krijgsgevangenen en burgers te gebruiken voor de bouw van hun eigen spoorlijn. Zij werden onder vreselijke omstandigheden in kleine trein wagons naar verschillende kampen vervoerd, waar ze verwacht werden dag in dag uit zwaar werk te leveren. 15.000 krijgsgevangen waaronder bijna 3.000 Nederlanders en 100.000 burgers kwamen tijdens de bouw van de spoorlijn om door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling. Heel heftig.
  • Ook de erebegraafplaats, het World War II museum en de brug over de River Kwai hebben ze, net als Manja en ik indertijd gedaan hebben, bezocht. Heel aangrijpend allemaal.

Over drie weken mag ik dochterlief weer in mij armen sluiten, maar tot die tijd Geniet ze met een dikke vette G van deze prachtige reis en geweldige ervaring!

Spreuk van de dag

Daar gaat het om
Het gaat er niet om
Wat je van elkaar bent
Maar of je er voor elkaar bent
En als je er voor elkaar bent
Hoe je er voor elkaar bent
Daar gaat het om ????

Wim Rijken