Selecteer een pagina

Na de fysio training en de les aguafit van gisteren eindigde ik op het eind van de dag met gruwelijke fantoompijn op de bank. Wat moest ik doen? ???? Ik besloot de spiegel weer eens uit de kast te halen voor de spiegeltherapie. Eigenlijk ook naar aanleiding van het bekijken van de publicatie van het UMCG over fantoompijn na amputatie, waarbij het zien van je geamputeerde been of arm en daarmee oefeningen doen zeker leek te helpen. Ook terwijl ik dit blog zit te tikken, zie ik twee benen, omdat de spiegel naast mijn linkerbeen staat. Af en toe trek ik de tenen van beide voeten naar me toe, of buig ik beide knieën. Gek, maar het werkt meteen. Ik zie niet alleen mijn rechterbeen, ik voel hem ook direct, alsof hij niet weggeweest is. Het maakt me ook verdrietig. Het ziet er zo ‘gewoon’ uit. Kon ik maar terug in de tijd… ????

Spiegeltherapie is eigenlijk een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden. Bij spiegeltherapie doe je oefeningen naast een spiegel. Hierbij is je geamputeerde ledemaat te zien. Je beweegt de gezonde en geamputeerde ledemaat synchroon terwijl je in de spiegel blijft kijken. Door het spiegelbeeld lijkt het alsof je geamputeerde lichaamsdeel er nog gewoon is en goed functioneert. Hierdoor denken je hersenen: hé, er is niks aan de hand! Het hersengebied dat hoort bij je geamputeerde ledemaat kan hierdoor weer actief worden. Je hersenen denken dat ze hun oude werk weer terug hebben gekregen en gaan niet langer zelf spontaan activiteiten vertonen. Het ‘foutje’ dat door de amputatie in je hersenen is ontstaan, wordt teruggedraaid. Dit kan leiden tot een afname van de pijn.

Voor de nacht had ik ook wat pijnstillers genomen, dat hielp wel een beetje bij het slapen, maar ik stond helaas toch ‘gebroken’ op. ???? Gedurende de ochtend ging het gelukkig steeds een beetje beter. Ik ben met de handbike naar de badminton geweest en heb lekker wat partijtjes gespeeld. Het was prachtig zonnig en fris weer, dus het was genieten op de fiets terug naar huis. ☀️ Na de lunch kwam Eveline Bouman, coach en trainer, op de koffie voor een ‘kennismakingsgesprek’. Nu kennen we elkaar al een beetje via de buurt en aangezien ik op zoek ben naar een Personal Coach, kwam ik bij haar terecht. We hebben uitgebreid gesproken over wat er allemaal gebeurd is afgelopen tijd, waaraan ik zou willen werken en mezelf wil ontwikkelen komend jaar en wat zij voor mij in deze zou kunnen betekenen. Ook zal een energie check inzicht geven in mijn energieniveau op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. Keuzes leren maken en balans zoeken zijn onderdeel daarvan. Kortom het is tijd voor de volgende stap, een stukje zelfbewustwording en zelfontwikkeling. Ik heb er zin in! ????

Over energie gesproken…na de badminton en dit gesprek was ik ‘leeg’. Het bloed trok letterlijk uit mijn gezicht. Mijn spiegelbeeld vertelde mij ‘me time’ te nemen. Ik heb samen met Lynn nog een frisse neus gehaald en met Body een rondje door de buurt gewandeld, voordat ik languit op de bank ging liggen voor mijn ‘relax en bijtank momentje’. Om het weekend in te luiden hadden we een VrijMiBo oftewel een vrijdagmiddagborrel met de buufjes. ???? Mijn favoriete onderdeel van de week. Altijd leuk en super gezellig! ???? Fijn weekend allemaal! ????

Uit het boek ‘Ilse 50 jaar ????

Als voor je kijken je bang maakt. Als achter je kijken je triest maakt. Kijk dan naast je, daar sta ik.