Selecteer een pagina

Jong geleerd, oud gedaan.
Men is nooit te oud om te leren.
Oude lieden moeten het met de tanden houden. (heeft die ‘ouwe’ net een stukje voortand verloren ????)
Die jong spaart lijdt oud geen gebrek.
De ouderdom komt met gebreken. (nou bij ons pap niet hoor! ????)
Hoe ouder, hoe gekker.
Jong te paard, oud te voet.
Zoals de ouden zongen, piepen de jongen.
Al zo oud als de weg naar Kralingen.
Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter!
Leeftijd is niet belangrijk, maar wat je met de jaren hebt gedaan wel. (en als iemand het leven viert…????) 

Met gezond oud worden, moet je jong beginnen.

Ons pap was 10 maart jarig en heeft afgelopen weekend zijn 87ste verjaardag gevierd. 87!! Halleluja, wat een prachtige leeftijd en wat is die man nog gezond van lijf & leden en jong van geest zeg. Daar zou ik voor tekenen, zo wil iedereen wel oud worden! Een hele goede reden voor een feestje dus. We waren uitgenodigd voor een lunch bij Restaurant Voor Anker in het Brabantse Lage Mierde, een behoorlijk stuk rijden bij ons vandaan. Het was trouwens lang geleden dat wij als gezin (plus aanhang) in één auto zaten. Frank zat achter het stuur, de drie kids of nou ja jongvolwassenen op de achterbank en onze vriend Sim lag met Leggy, die we voor de veiligheid onder een deken verstopt hadden, in de kofferbak. Je moet tenslotte de kat niet op het spek binden…

De lange autorit was voor mij wat vervelend, ondanks dat ik steeds een beetje kon gaan verzitten.

Ik was dan ook opgelucht dat we na een uur en driekwartier rijden bij Landgoed Wellenseind arriveerden. We waren ruimschoots op tijd, zodat we even de benen konden strekken en een klein wandelingetje in het bos konden maken voordat de jarige job er zou zijn. Sven, Joos en Sim liepen voorop, gevolgd door Frank en Lynn en ik probeerde met Leggy hen bij te houden, wat natuurlijk onmogelijk was. Ik liet het los en liep rustig mijn eigen tempo. Ook goed en wel zo veilig. Na circa één kilometer begon de prothese weer pijn te doen en liep ik via de boerderij met ezels, koeien, kippen en konijnen terug naar het restaurant. Op het invalidetoilet deed ik snel mijn been af en gaf deze aan Frank, zodat hij haar in de auto kon leggen. Het werk van Leggy zat erop. Langzaam maar zeker kwam de rest van de familie binnendruppelen met pa als stralend middelpunt. ????

Papa we hebben echt geprobeerd het beste cadeau voor jou te vinden, maar je hebt ons al… ????

We namen plaats aan twee lange tafels en genoten van een heerlijk vers soepje en smaakvolle belegde broodjes. Het werd nog even spannend toen de warme voorgerechtjes uitgeserveerd werden en deze bijna in mijn nek belandden. De ober had zijn dienblad (te) vol staan, maar het ontbrak hem zichtbaar aan ervaring waardoor alles begon te schuiven. Het ging maar net goed. ???? Tussen het lekkers door hadden we natuurlijk ook een cadeautje voor het feestvarken. Omdat het vorig jaar zo goed bevallen was, kreeg hij ook nu een compleet dagje toeren met op z’n tijd een hapje en drankje in ‘ons Eendje’ (2CV) cadeau op een nader te bepalen datum. We willen de draad oppakken, waar we vorige keer geëindigd zijn. In Berkel-Enschot. We hebben nog genoeg te zien en te bespreken op onze trip door memory Lane.

Pap, vertel eens…

Maar we hadden nog iets leuks bedacht; Het boek ‘Vertel eens pap‘. Ken je dat? Het is een invul-album vol boeiende, leuke en onverwachte vragen. Een reis door het verleden waar pa al zijn herinneringen, avonturen, hoogte- en dieptepunten van zijn leven in kan schrijven en wat tevens een startpunt kan zijn van mooie intense gesprekken tijdens ons dagtripje. Als hij net zo spannend schrijft als hij kan vertellen, moet dat helemaal goedkomen. Dus pa…homework to do! Ik ben benieuwd en kijk uit naar al jouw prachtige verhalen!

Kip ik heb je…niet. ????????

Tussendoor was er tijd voor een wandeling, even in het zonnetje te zitten of een kijkje te nemen bij de dieren. Ik ging met pa buiten op een bankje zitten en terwijl de meiden de koeien aaiden, genoten wij met onze koppies in de zon. Heerlijk! Hilarisch werd het toen schoondochter Joos een kip wilde vangen, omdat pa en ik daar graag mee op de foto wilden. Vraag me niet waarom, het leek ons gewoon geinig. Zij rennen, maar de kip liet zich niet vangen hoor, rende voor zijn leven en dook onder het hek door het weiland in. Je had het moeten zien! ???? Ondertussen stond onze viervoeter oog in oog met moeder koe en kreeg bijna een kopstoot, omdat hij te dichtbij het kalf kwam. Ook de konijntjes gingen er stampvoetend vandoor. Tijd voor een afsluitend kopje koffie met gebak (en vuurwerk) en als herinnering voor deze gezellige en feestelijke dag werd er nog een groepsfoto gemaakt van de familie. Helaas niet geschikt voor publicatie, want op elke foto staan er meerderen met hun ogen dicht, haar voor hun ogen of kijken ze totaal een andere kant op, kortom een zooitje ongeregeld. Met dank aan de ober voor het schieten van het perfecte plaatje (not!) en zijn geduld. Op naar de 88 pa!

Zondag 10 maart 1935

Hoera voor het bierblik! Het is ruim 87 jaar geleden dat het eerste blik bier werd verkocht. ????

Pa is op deze dag geboren en is nu 87 jaar, 0 maanden en 10 dagen oud (als je dit leest kun je er alweer wat dagen bij optellen). Dat zijn in totaal 31.787 dagen, ofwel 762.901 uren, oftewel 45.774.066 minuten, dan wel 2.746.444.015 seconden. Het was een droge dag met een gemiddelde temperatuur van -0,6 ℃. De zon scheen 9,2 uur waarbij de maximale temperatuur uit kwam op 4,7 ℃ terwijl de minimale temperatuur op -5.1 ℃ bleef steken. Zijn sterrenbeeld is Vissen, al herken ik de eigenschappen hiervan niet zo. In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van het Hout Varken, als je dat wat zegt. Daar lees ik dat zijn zonnige karakter en opgewekte instelling hem geliefd maken in zijn omgeving en dat hij een royale en joviale persoonlijkheid is. En dat is pa ten voeten uit. 

Weet je wat de boodschappen destijds kostte? Je gelooft het bijna niet…

  • Aardappelen (1 kg) € 0,03
  • Brood € 0,08
  • Kaas (1 kg) € 0,29
  • Eieren € 0,02
  • Koffie € 0,33
  • Melk (1 lt.) € 0,05
  • Rijst (1 kg) € 0,10
  • Suiker (1 kg) € 0,21
  • Thee € 0,10

Een stapje terug in de tijd.

Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was in die tijd vorst van het Koninkrijk der Nederlanden. Kabinet Colijn II moest het hoofd bieden aan de eerder uitgebroken economische crisis, die ook Nederland hard trof. De overheidsuitgaven werden verlaagd en de waarde van de (dure) gulden werd gehandhaafd. In dat jaar was maar liefst dertig procent van de beroepsbevolking werkloos. De totale bevolking bestond uit 8.392.000 inwoners, waarvan 4.177.000 mannen en 4.215.000 vrouwen. Er waren dat jaar zo’n 3.000 scheidingen. Zet dat maar eens af tegen het aantal gestrande huwelijken van nu, met circa 30.000 echtscheidingen per jaar. ????

De populairste meisjesnamen waren: Maria, Johanna en Cornelia/ Anna, voor de jongens waren dat Johannes, Jan en Cornelis. Adrianus (Ad) stond op de zesde plaats. Het Nederlands landskampioenschap voetbal van het seizoen 1934/35 werd beslist via de kampioenscompetitie met PSV als winnaar. Fred Astaire stond op één met het nummer ‘Cheek to Cheek’ en Eddy Duchin met ‘Lovely to Look at’ op twee. Het waren echt hele andere tijden. Vroeger….was alles beter! ????

Op reis

The only trip you will regret is the one you don’t take.

Toen we eind van de middag weer vertrokken uit Brabant, moest Lynn voor langere tijd afscheid nemen van haar opa en oma. Snik, huil, jank, blèr. ???? Tja, de dag dat zij op reis gaat, komt namelijk steeds dichterbij. Over precies één week zwaaien we haar uit op Schiphol en zal zij samen met twee vriendinnen het mooie Thailand als backpacker gaan verkennen. Ai, wat zal ik haar gaan missen, maar wat gun ik de dames een prachtige en onvergetelijke tijd. Ze heeft de afgelopen weken wel heel veel moeten regelen hoor; een visum omdat ze er langer dan vier weken verblijft, toestemming om te reizen via het registratiesysteem voor Thailand, een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is, een boekingsbevestiging voor de eerste paar nachten, een creditcard, een bankstatement, een reisverzekering met werelddekking en een Corona vaccinatie- en herstelbewijs. Daarnaast is ze ingeënt tegen Rabies, Hepatitis A, DTP en heeft Malaria tabletten in huis gehaald. Nou, van dit alles moet je wel drie maanden bijkomen! ???? Ik hoop stilletjes dat deze week heel langzaam voorbij gaat…

Spreuk van de dag

Iedere keuze die je maakt
heeft een ander
resultaat.
Het is makkelijker keuzes
te maken als je weet
waar je naar
toe wil en een
doel hebt in je leven.
Iedere keus bepaalt
de koers van je leven.
Positieve vibes