Selecteer een pagina

Maandagavond was het zover, met een hapje en drankje zat ik klaar voor de boekpresentatie van Overwinnen. Krachtige leiders in een rolstoel.

Afgelopen week was er al een pakket bezorgd afkomstig van Beeldstrateeg Femke Oepts. Het was een soort kerstpakket met allemaal lekkers erin, bedoeld voor de feestelijke online boekpresentatie van maandag 28 juni. Een fles rosé bubbels, chipjes, nootjes, dipje & toastjes, chocolade en een doosje waarop stond ‘niet opmaken voor…’ De opdracht was dus om deze tot aan het moment suprême dicht te laten. Moeilijk hoor, want ik was natuurlijk verschrikkelijk nieuwsgierig. Maar wat een super leuke en gezellige verrassing!

Iets voor achten had ik mijn hapje en drankje klaargezet, was ik via Zoom ingelogd en nam ik plaats in de online ‘wacht-lounge’. De virtuele zaal ging open en langzaam verschenen de deelnemers uit het boek in beeld. Leuk om iedereen nu in het ‘echt’ te zien. Femke Oepts bedenker, regisseur, fotograaf en eindredacteur van het inspiratieboek stond samen met Machteld, één van de schrijfsters (mijn interviewster), op het podium. We werden welkom geheten, Machteld nam het woord en bevroeg de initiatiefneemster over het hele proces van idee tot het eindresultaat. Femke, die in 2015 zelf door een ernstig fietsongeval tijdelijk verlamd raakte aan haar linkerarm, vertelde vol passie over het moment dat het zaadje was gepland tot aan de ‘geboorte’ (het was een zware bevalling ????) van dit inspiratie boek.

Het positieve overwint het negatieve, moed overwint vrees, geduld overwint woede en ergernis, liefde overwint haat.

Zelf heeft zij lang moeten revalideren, eerst in het ziekenhuis en later bij Heliomare in Wijk aan Zee. In eerste instantie was ze enorm geschokt door alle ellende die ze daar tegen kwam. Mensen met geamputeerde benen, dwarslaesies en niet aangeboren hersenletsel rolden in een rolstoel door de gangen en Femke was geraakt door alles wat ze daar zag. Dat gevoel herken ik enorm. Ik zal mijn eerste bezoek en oriëntatiegesprek ter voorbereiding op de amputatie in Heliomare nooit vergeten. Verschrikkelijk was het. Het liefst was ik keihard weggerend, dat kon ik toen nog. ???? Weg van alle mensen die ‘zogenaamd vrolijk’ door de gangen scheurden met hun rolstoel. Stomme rolstoel!

Een eik volgroeit door weer en wind. Een mens door tegenslagen die hij overwint.

Toch was het geen treurige bedoeling in het revalidatiecentrum, het verre van dat zelfs. En ook die ervaring deel ik met haar. De kracht en positieve energie die de meeste revalidanten uitstraalden was overweldigend. Ze gingen, net als ik, samen met alle therapeuten die je begeleiden, volledig voor hun herstel en revalidatie en wilden er alles uit halen wat er in zat. Natuurlijk werd er ook gehuild, waren er momenten vol zelfmedelijden, werd er regelmatig gevloekt en gemopperd als iets niet lukte, maar naast het keiharde werken, werd er misschien nog wel harder gelachen. Zo zijn we een keer in een rolstoeltrein (polonaise voor rolstoelgebruikers ????) door de gangen van Heliomare gesjeesd, met aan kop natuurlijk de elektrische rolstoel. Hilarisch was het!

Goed, zo ontstond haar missie dus. Mensen in een rolstoel een podium bieden, omdat ze dat zo enorm verdienen. Niet omdat ze zielig of beperkt zijn, maar juist omdat ze denken in mogelijkheden en sterk zijn. Oersterk, aldus Femke.

Respect

Op 20 januari 2019 schreef ik het gedicht met de titel respect.

Ik was net twee weekjes thuis geweest omdat de constructie van het nieuwe zit-bot sterk genoeg moest zijn vastgegroeid om een prothese te kunnen dragen. Grappig, want dit gedicht is nou precies waar het hele boek over gaat.

Met mijn doel voor ogen, ga ik terug naar Heliomare.
De plek waar ik samen met vele anderen revalideer.
Ieder met zijn eigen verhaal.
Ieder met zijn eigen beperking.
Ieder met zijn eigen doel.
En ieder met zijn eigen verdriet.
Maar het kan altijd erger.
Er vloeien zeker tranen.
Er is groot verdriet.
Maar ook wordt er veel gedeeld, gepraat en gelachen.
Mensen hier zijn sterk, krachtig en positief.
En werken vol overgave aan hun herstel.
Samen met de verpleging en therapeuten.
Mensen die elke dag een stapje voorwaarts zetten.
En soms een stapje terug.
Zich openstellen in al hun kwetsbaarheid.
Het ‘oude’ leren los te laten.
Leren leven met dat wat overblijft.
Zich laten inspireren door mensen die hen raken.
Die hen kracht en energie geven.
Mensen die zich door de pijn heen bijten.
En er het beste van maken.
Ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo.
En ik? Ik ben er één van…
Ilse ❤️

Overwinnen

Er werd afgeteld; vijf, vier, drie….

Eindelijk mochten we het pakket openmaken en na wat scheuren en trekken aan de doos, had ik het prachtige boek in handen. Een 144 pagina dik boek, met harde kaft, voorzien van een krachtig beeld. Het glas werd geheven en er werd een toost uitgebracht. Op Overwinnen. Op ons. Op alle mensen die dagelijks keihard hun best doen om tegenslagen te overwinnen. Iedereen die op wat voor manier dan ook heeft meegewerkt werd bedankt voor hun bijdrage, maar het grootste dankwoord ging natuurlijk uit naar haar man en dochter, die de afgelopen tijd regelmatig op de tweede plaats kwamen. Want wat een werk en wat een uren zijn hierin gestoken. Haar droom is werkelijkheid geworden, hoe mooi is dat!

Voor mij gaat Overwinnen over de kracht van tegenslag.

Angsten overwinnen. Doelen stellen. Uitdagingen aangaan. Mijlpalen vieren. Er alles uithalen wat erin zit. Het terugvinden van zelfvertrouwen. Acceptatie. Mentale weerbaarheid. Eigenwijsheid. Veerkracht. Onafhankelijkheid. Bewijsdrang. Positiviteit. Wilskracht en doorzettingsvermogen. De zoektocht naar een nieuwe passie en de beste versie van jezelf. Het denken in mogelijkheden en kansen zien. Jezelf voorbereiden op je terugkomst in de maatschappij. Kortom hoe pak je de draad van het leven weer op, als de grond onder je voeten vandaan wordt geslagen en alles radicaal veranderd.

Als het leven je uitdaagt met tegenslagen, daag jezelf dan uit om sterker te worden. Ingspire

Voorin het boek stond een persoonlijke handgeschreven woordje. Lief. Het boek begint met een prachtig gedicht, gevolgd door een proloog en voorwoord. Daarna word je meegenomen in de heftige levensverhalen van de hoofdrolspelers, die ieder hun eigen pad hebben bewandeld (goeie woordkeuze ????????‍????????) richting herstel. Respect! Het is een positief boek vol indrukwekkende verhalen ondersteund met mooie sterke quotes en krachtige portretten van mensen in een rolstoel. Een aantal van hen ken ik persoonlijk uit mijn revalidatieperiode, de topsporters volg ik inmiddels op Social Media en de rest hoop ik ooit te mogen ontmoeten, omdat zij ook mij inspireren. ‘Normaal is ook maar saai’, aldus Willemijn Faber, revalidatiearts van Heliomare. En zo is het! ????

Kun jij ook wel wat positiefs gebruiken?

Laat je inspireren! Het is een mooi cadeau aan jezelf of iemand die wel wat positiefs kan gebruiken. Echt en dat zeg ik zeker niet alleen omdat ik er zelf in sta. Geloof me, als je begint te lezen kun je niet meer stoppen. Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende levensverhalen, heel verschillend van elkaar met toch, naast de rolstoel, één gemene deler: een ieder heeft de regie over zijn of haar leven weer terug gepakt. Leiders in een rolstoel! Super trots dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het mooie initiatief.

Een deel van de opbrengst van het Inspiratieboek Overwinnen gaat naar het Fonds Gehandicaptensport.

Het boek is nog maar net op de markt en de dozen vliegen de deur al uit, veelal als luxe relatiegeschenk. Bedrijven zien de toegevoegde waarde van dit inspiratieboek en dat is mooi. In samenwerking met Heliomare worden er nog leuke initiatieven ontwikkeld en het boek is tevens te koop bij de receptie. Femke heeft met haar boek geen winstoogmerk en dat siert haar. Een deel van de opbrengst van dit geweldige initiatief gaat naar het Fonds Gehandicaptensport. Gewoon bestellen dus! www.overwinnenboek.nl

Wil je meer weten? Bekijk hier de making off van het boek in het filmpje van circa 15 minuten, ook hierin heb ik een rol mogen spelen en zie je mij terug. Met dank aan filmmaker Stefan de Jong.

Spreuk van de dag

Op elke dag, op elk moment,
kun je zomaar opnieuw beginnen.
Het doet er niet toe waar je bent,
maar of je angst kunt overwinnen.
Martin Gijzemijter