Selecteer een pagina

Als je naar de zon draait, valt de schaduw achter je.

Eindelijk was het warme stralende zonnetje daar. Na alle ellende van de afgelopen tijd was dit een hele fijne oppepper. Dit was geen nice to have, maar meer een must have om mezelf weer een beetje oké te voelen. Een cadeautje met een positieve boost. Heerlijk! Helemaal toen ik zondag voor een klusje in mijn nieuwe tuin zat, terwijl zoonlief het metershoge gras probeerde te kortwieken met de elektrische maaier van de oude bewoner. Alleen de nodige takjes verstoorde het apparaat en toen de accu het loodje legde moest de klus op dat moment gestaakt worden. Het leverde een half geschoren grasmat op, maar ook dat heeft zijn charme zal ik maar zeggen. 🙃 Sim dartelde al die tijd gezellig door de tuin en maakte (al staand tegen het hek – foei!🙄) kennis met mijn nieuwe buuf die ons een lekker bakkie koffie aanbood. Nou helemaal top toch?!

Als de zon straalt, straal dan terug! 🌞

Zon heeft een krachtige invloed op ons humeur en welzijn en dat merk je meteen zodra je de deur uitstapt. Mensen zijn vriendelijker en kijken een stuk vrolijker uit hun ogen. Het zou wat mij betreft altijd zomers mogen zijn! Ik vraag me nog wel eens af, waarom ik in vredesnaam niet op Tenerife ben blijven wonen, het eiland van de eeuwige lente. 🤔 Maar ja, dan had ik mijn bloedjes van kinderen nooit gekregen. Zij zijn mijn alles en geven mij steeds opnieuw de kracht om door te gaan. Toch kan ik niet wachten mijn gemiste vakantie van afgelopen februari in te halen en mijn amigas op de Canarias alsnog te verblijden met een bezoekje. Lol maken en bijkletsen onder de Spaanse zon, daar kijk ik echt naar uit. Maar first things first; er staat eerst nog een verbouwing en verhuizing op de planning en dat is geen kattenpis.

Geluk vermenigvuldigt zich vanzelf wanneer je het deelt.

Wist je trouwens dat de zonnige stralen naast de aanmaak van extra vitamine D in ons lichaam – wat essentieel is voor onze gezondheid – ook voor de productie van endorfine zorgt? Door dit gelukshormoon voelen we ons beter en energieker. Zonlicht heeft ook een positief effect op onze biologische klok, waardoor de meeste onder ons (met uitzonderingen daargelaten, daartoe reken ik mezelf) ongetwijfeld beter slapen en gedurende de dag meer energie hebben. Kortom, de zon heeft de kracht om ons niet alleen fysiek, maar ook mentaal te revitaliseren en blijer te maken. Nou dan kunnen we ons ‘geluk’ niet op, want dit weekend straalt de zon!

Als de zon schijnt, hoef je geen mooi weer te spelen. 

Helaas maakten de kou en regen hun terugkeer, met als gevolg chagrijnige gezichten en klagende mensen op straat. Maar we weten allemaal, april doet wat hij wil. Het kan vriezen, het kan dooien. Zelf dipte ik stiekem ook een beetje afgelopen dagen en had duidelijk de behoefte aan een goed gesprek met de praktijkondersteuner GGZ, waar ik regelmatig mijn gevoelens, ervaringen en scores op tafel gooi. De vorige keer dat ik daar zat, was het overlijden van mijn moeder onderwerp van gesprek, nu het plotselinge verlies van mijn vader. En nee, ik heb het niet droog gehouden. Praten neemt het verdriet van al het afscheid niet weg, maar het lucht wel op. De donkere wolken verdwijnen en er komt ruimte voor licht en positiviteit. Dus…meneer of mevrouw Zon, kom maar door met die warme stralen! Ik ben de grijze luchten, het wisselvallige weer en mijn winterjas nu echt wel beu! 😒

Vrijwillige taken

Iets doen voor een ander doet altijd goed.

Toegankelijkheid wordt de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering.

Naast mijn ambassadeurschap en vrijwillige communicatie taken voor het IPSO Huis Kennemerland (Centrum voor leven met en na kanker) zet ik mij al een paar jaar, samen met andere ervaringsdeskundigen, in voor Toegankelijk Haarlem. Een inclusieve en toegankelijke stad voor iedereen, ongeacht leeftijd, fysieke beperking of achtergrond. Toch merk ik, ondanks dat we eens per maand vergaderen en er vele mails en appjes rondgaan, dat ik er weinig over schrijf in mijn blogs. Ik zal je eerlijk vertellen waarom. De stapjes die we zetten zijn zo klein, dat je ze bijna niet ziet. We zijn de laatste tijd zo goed als onzichtbaar en dat zit me dwars. Ik zou het graag anders zien, ik ben meer het type van grote stappen, snel thuis. Al gaat dat voor mij op mijn ene been niet helemaal meer op. 🤭 Daarnaast heb ik het gevoel dat we door de gemeente niet voldoende ondersteund, gehoord en gezien worden, waardoor de motivatie om er veel tijd en energie in te steken langzaam wat achteruit loopt. En dat geldt echt niet alleen voor mij. Jammer, want er is zoveel winst te behalen.

De mens die zijn beperkingen kent, heeft er geen.

Toegankelijkheid stelt niet alleen eisen aan de inrichting van openbare ruimte, gebouwen en voorzieningen, maar ook aan de manier van communiceren. Met andere woorden, toegankelijkheid gaat over trottoirs en pleinen, speeltuinen, stembureaus, scholen, openbaar vervoer, evenementen, werkgelegenheid, websites en over social media. Als ambassadeurs doen wij dagelijks kennis en ervaring op vanuit onze eigen praktijk en deze willen wij graag delen en inzetten om zaken lokaal te verbeteren. Je wilt niet weten hoe vaak ik op fietsen, geparkeerde auto’s of containers stuit als ik er met mijn rolstoel of handbike op uit ga. En geloof het of niet, maar er staan zelfs lantaarnpalen op het midden van trottoirs, waardoor rollers (in de breedste zin van het woord) er niet langs kunnen. Drempels, slecht wegdek en het ontbreken van schuine opritten, de meesten zien het misschien niet eens, maar er zijn vele obstakels onderweg. Ik hobbel en stuiter me suf in die rolstoel.

Shaken not stirred! 🥴

Op dit moment zijn wij betrokken bij het project ‘Nachtvisie’, waarmee Gemeente Haarlem meer ruimte wil maken voor nachtcultuur in de stad, zodat de Haarlemse nachten (net als de Brabantse 😉) weer gaan bruisen. Een divers aanbod waar verschillende doelgroepen zich welkom moeten voelen en wij mogen ons hard maken voor onze achterban. Nou, daar denk ik natuurlijk graag over mee, want deze kroegtijger gaat ook graag op stap, maar voel me daarin zeker wel beperkt. Als ik twee benen had gehad, stond ik elk weekend minstens één keer op of aan de bar, haha. Op een zaterdagavond naar de kroeg of een event bijwonen zoals Haarlem Jazz  is met een rolstoel niet te doen. Mensen zien je niet en voor je het weet zit er iemand ongevraagd bij je op schoot…of ze vallen over je voetplaat, wat hen op z’n minst zere enkels bezorgd en ons een lelijke blik oplevert. Nee, mij niet bellen. Ik moet het van de zijlijn, namiddag of vooravond hebben, tenzij de gemeente met een toegankelijk initiatief op de proppen komt.

Waar vind je de leukste en de best toegankelijke locaties?

Er is een Ongehinderd app en website waarmee mensen met een beperking altijd en overal inzicht krijgen in de toegankelijkheid van publieke locaties. Door het keuringsteam worden locaties getoetst op vele aspecten in opdracht van gemeenten en bedrijven. Haarlem is al jaren geen lid meer (een kosten dingetje) van deze organisatie, terwijl het een maatschappelijke taak en wettelijke verplichting is, om toegankelijk te zijn voor iedereen. Ik zeg een ‘gemiste kans’. Ongehinderd is namelijk de uitvoerende partij voor het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Gelukkig is de gemeente inmiddels bijna overtuigd van de noodzaak hiervan en mogen wij binnenkort bij de horeca langs om zieltjes te winnen om aan te sluiten, zodat je weet waar je in Haarlem welkom bent.

Sale

I could give up shopping, but I’m not a quitter!

Mam, zullen we naar Geisha Spring Sample Sale gaan?’

Daar kon ik toch geen nee tegen zeggen? Natuurlijk ging ik met dochterlief mee, leuk juist! Voor het gemak vergat ik even dat ik onlangs dozen vol met kleding heb ingepakt, niet wetende of die ooit weer terug in de kast komen of een tweede leven elders krijgen. En of er überhaupt voldoende kastruimte gaat komen? Waarschijnlijk nooit genoeg. Ach joh, wie dan leeft wie dan zorgt. Nu hadden we het even nodig om vrolijk van te worden. Ze zeggen niet voor niets dat shoppen goedkoper is dan een paar bezoekjes aan de psycholoog…

Shop until you drop.

Eenmaal aangekomen bij de loods in Lijnden doken we enthousiast tussen alle rekken. We struinden alles af om zo snel mogelijk (gezien het tijdslot) potentiële kledingstukken te verzamelen. Er hing echt van alles; voorjaar, najaar, lange mouw, korte mouw, rokjes, broeken, lange en korte jurken, T-shirts en jasjes, de prijzen variërend van €10 tot €30. You name it en het was er. Printjes en kleuren in overvloed en dan nog weet ik het te presteren ook weer wat zwart en wit te scoren. 🙄 Na een uitgebreide pas-sessie, gewoon met de billen bloot in ’the open’ (ik niet hoor!), bleken sommige items perfect te passen en andere outfits zagen eruit als een hobbezak. Na anderhalf uur shoppen verlieten we het pand uiteindelijk met een volle tas. We zijn geslaagd (ik iets meer dan Lynn) en blij met onze aankopen! Showtime! Bekijk hier mijn nieuwe aanwinsten!

Deze week geen update over de verbouwing, want er valt niet zoveel te vertellen. Het staat een beetje stil, terwijl er achter de schermen een hoop gebeurt, maar daarover later meer! Laat het zonnige weekend maar beginnen, wij zijn er klaar voor! Enjoy! 😎

Spreuk van de dag

Het zit niet in het grote
In het meer of beter dan
Of in het oh kijk mij eens
Wat ik heb en wat ik kan

Het zit juist in het kleine
In wat je koesteren mag
En pas wanneer je dat beseft
Vind je geluk in iedere dag
#Fem.