Selecteer een pagina

Het is vandaag de Internationale Dag van Mensen met een Beperking. Tot die doelgroep behoor ik nu, dus het is ook een beetje mijn dag. ????

In Nederland staat 3 december bekend als Wereld Gehandicapten Dag. ‘Sinds 1992 wordt met deze dag aangemoedigd om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden‘. Gewone dingen zijn een stuk minder gewoon als je leeft met een beperking, daar weet ik inmiddels alles van. Dat geldt voor sport, toegankelijkheid in de breedste zin van het woord en participatie. Daarom moet hier aandacht voor blijven, omdat er nog veel te winnen valt.

Fotoshoot

Niemand is zo lelijk als zijn paspoortfoto en niemand is zo aantrekkelijk als zijn profielfoto.

Met een uitgeslapen en uitgestreken gezicht, voorzien van een laagje foundation voor een beetje kleur (wat ik eigenlijk nooit gebruik), en met mijn bewust gekozen rode jurkje aan, vertrok ik richting Alkmaar. Wel met een kleine tussenstop bij het Mendel College. Lynn maakte namelijk dankbaar gebruik van het feit dat ik langs haar school zou komen, het was tenslotte erg koud, zei ze. (duh ????) Mijn rolstoel stond achterin en Leggy lag languit op de achterbank. Ik had een afspraak met oud collega Femke Oepts van de Beeldstrateeg voor een fotoshoot. Ben ik dan rolmodel geworden? Zeker niet, haha, maar zij werkt aan een boek over mensen die door een ingrijpende levensgebeurtenis nu moeten dealen met een beperking.

‘Mensen in een rolstoel verdienen een podium. Niet omdat ze zielig zijn, maar juist om ze sterk zijn. Oersterk’, aldus Femke.

‘Omdat deze mensen doelen stellen en zichzelf steeds weer uitdagen om verder te komen. Omdat ze alles uit het leven willen halen en mensen daarmee inspireren’. Het is dan ook een inspiratieboek dat gaat over passie, mentale weerbaarheid en veerkracht. Dus je begrijpt dat ik best een beetje trots was, toen ik gevraagd werd om hier een bijdrage aan te leveren. ???? Het idee voor dit boek is ontstaan in Heliomare, waar zij bij de eerste confrontatie met de mensen daar, eigenlijk precies dezelfde reactie had als ik. Weg willen rennen. Weg kijken. En iedereen zielig vinden. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Mensen die revalideren zijn vaak krachtig, vol levenslust en willen er alles uit halen wat er in zit. Het is keihard werken, topsport zelfs, maar het resultaat mag er zijn. Zo heb ik dat ook ervaren en daar gaat het boek over, Overwinnen.

Veilig aangekomen in Alkmaar, ving Femke mij buiten op de parkeerplaats op. Terwijl ik mijn rolstoel uit de auto haalde en Leggy aan deed, was meteen duidelijk hoe anders de dingen nu gaan. Het duurde dan ook even dat ik klaar was om mee naar binnen te gaan. Met de een mondkapje op, ging ik met de lift naar boven, waar we eerst een kopje koffie dronken op haar kantoor. Al pratend kwamen we tot de conclusie dat we meer gemeen hadden dan we dachten. De dag dat ik in Heliomare werd opgenomen, verliet zij het revalidatiecentrum en heeft ze mij nog voor vertrek bezocht. Nu twee jaar later, zijn we elkaar online weer tegen gekomen, met dit bezoek als resultaat. We hadden een hoop te bespreken en zo zie je maar, van het een komt het ander. Nu kunnen we elkaar verder helpen, samenwerken aan dit boek, hoe mooi is dat?

Mijn verhaal zal gaan over mijn passie en levensmissie en zal worden ondersteund met drie prachtige foto’s die Femke geschoten heeft.

De eerste foto was een zwart/ wit profielfoto die in haar studio geschoten werd. Inmiddels was de cameraman ook gearriveerd, die een korte documentaire gaat maken van ’the making off’ van het boek. Samen gingen we naar buiten voor een fotoshoot van mij met Leggy in mijn rolstoel voor een spiegelwand. Het was best koud en een shoot kost tijd, vooral als de fotograaf een perfectionist is, maar alles voor het perfecte plaatje! Meer verklap ik nog niet, dat zien jullie later wel. De derde foto is binnen gemaakt en ben ik met mijn passie bezig. Bloggen. Het is meer dan een hobby, het is mijn houvast. Het helpt mij de dingen van mij af te schrijven, te verwerken en te accepteren. Hier thuis kunnen ze mij al schrijvend uittekenen. ????

Het was een mooie ervaring, gezellig en fijn om dit met een oud collega te mogen doen. En natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig naar het resultaat, maar ik heb er het volste vertrouwen in! Het interview zal waarschijnlijk in januari plaatsvinden. Het inspiratieboek Overwinnen komt in mei 2021 uit.

Dolle vijf minuten

Onze zwarte haarbal dendert minimaal twee keer per dag met een rotgang de huiskamer door. ????

Sim groeit waar je bij staat. Echt niet normaal. Onze kleine terror is al zeker 4 kilo groter gegroeid en dat zit echt niet alleen in zijn buikje. Hij staat een stuk hoger op zijn poten. Het is en blijft een boefje, maar hij is ook een schatje hoor (als hij slaapt ????). Laatst mocht hij even in de achtertuin spelen. Met de bal. Nou, hij had hele andere plannen. In no time had hij twee enorme gaten gegraven naast de schutting. Een konijnenhol is er niets bij. Aan beide kanten nog wel. Ik kon roepen wat ik wilde, maar hij had sch**t aan mij. Rennen, hollen en dollen, de hele tuin heeft hij omgeploegd. En als het buiten niet mag, doet hij hetzelfde gewoon binnen. Ik heb hem inmiddels wel omgekocht, haha, dat is toch de oplossing. Iedere keer als ik hem roep en hij luistert beloon ik hem met een koekje. Het duurde even dat hij het door had, maar nu weet hij dat het serieus wat oplevert. Dat scheelt mij een hoop gespring door de kamer. ????

Spreuk van de dag

Als je alleen maar oog lijkt te hebben voor de beperking van een persoon… ????
Wie is er dan eigenlijk beperkt? ????