Selecteer een pagina

Het is een goede dag, ik voel het. Na het wassen aan de wastafel, vroeg de verpleegkundige of ik mijn ontbijt wilde nuttigen in de huiskamer. Natuurlijk! Weer een klein stapje voorwaarts. Ik heb aan de tafel mijn kwark met muesli gegeten en lekker even naar buiten gekeken. Even iets anders zien dan de duinen en de Schotse Hooglanders.????

Tussen de middag verraste Mandy mij met een heel lekker broodje gerookte kip en avocado. Dat was smullen! ???? Na de lunch kwam de fysio met een spiegel. Yes we gaan werken aan de fantoompijn, middels spiegeltherapie! De spiegel werd in bed gezet, rechts van mijn linkerbeen. Het was even schrikken, want ik zag ineens 2 benen, een linker en rechterbeen…???? Oef, best confronterend. Ik moest rondjes draaien met mijn linkervoet en mezelf concentreren om met de rechtervoet mee te draaien. Dat lukte meteen. Ik kon rondjes draaien met beide voeten. Mijn rechtervoet voelde wel zwaar aan en het voelde als een slaapvoet, maar hij deed wat ik wilde. De fantoompijn zit ook vaak in mijn rechter bovenbeen. Door mijn voet naar me toe te trekken en mijn knie te buigen, werd de fantoompijn opgewekt. We gaan er dus naar toe werken dat deze zoveel mogelijk verdwijnt. Het is niet te zeggen hoeveel sessies ik nodig heb. Dat geeft niet, ik heb de tijd! ????

Spiegeltherapie is eigenlijk een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden. Bij spiegeltherapie doe je oefeningen naast een spiegel. Hierbij is het geamputeerde been te zien. Je beweegt het gezonde en geamputeerde been synchroon terwijl je in de spiegel blijft kijken.

Door het spiegelbeeld lijkt het alsof je geamputeerde been er nog gewoon is en goed functioneert. Hierdoor denken je hersenen: hé, er is niks aan de hand! Het hersengebied dat hoort bij je geamputeerde been kan hierdoor weer actief worden. Je hersenen denken dat ze hun oude werk weer terug hebben gekregen en gaan niet langer zelf spontaan activiteiten vertonen. Het ‘foutje’ dat door de amputatie in je hersenen is ontstaan, wordt teruggedraaid. Dit kan leiden tot een afname van de pijn.

Bron: levenmeteenamputatie.nl

Ook de prothesebouwer kwam kennismaken en vertellen over de vele mogelijkheden. Hij heeft mij eigenlijk best enthousiast gemaakt. Het duurt nog een hele tijd voordat we daaraan kunnen werken, maar voor nu ben ik blij gestemd.????

Deze middag kon ik eindelijk Frank en Sven verwelkomen bij de lift, in mijn rolstoel. Toch een leuk ontvangst en daarna hebben we koffie gedronken in de huiskamer.

Toen zij vertrokken waren kwamen Esther en Loes op visite. Fijn om ze weer te zien en te spreken en wat hadden ze leuke cadeaus meegebracht. Heerlijke verwennerij voor mijn haar en Loes had namens de bank een geweldige grote Rituals advent kerstboom meegenomen waarbij ik in december elke dag een cadeautje mag uitpakken tot en met kerstavond. Heerlijk, ik kan niet wachten! ???? Dank aan de bank en de collega’s. Het was wel hilarisch om te zien hoe zij samen de kerstboom in elkaar hebben gezet en deze hebben opgetuigd…????????????

Het compliment van de dag is: ‘Jij bent mijn blij’. ????????