Selecteer een pagina

Iedere reis is de start van een nieuwe herinnering.

We zijn nu alweer een paar daagjes thuis en het verbaast me iedere keer weer, hoe snel een vakantie op de achtergrond raakt. De dagelijkse dingen nemen het gewoon heel stilletjes weer over. Het liefst zou ik nog even in de Italiaanse bubbel willen blijven, maar het Nederlandse weer helpt daar niet echt bij. Mijn zomerse outfitjes hangen gewassen in de kast en mijn zonnige kleurtje is grotendeels door het doucheputje weggespoeld. Het prachtige uitzicht op het meer en het groene gevarieerde heuvel- en bergachtig landschap heeft plaats gemaakt voor het Haarlemse straatzicht. Gelukkig hebben we de foto’s nog en zijn we mooie herinneringen rijker. ????

Reizen is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond.

Heb jij dat ook, dat als je op afstand naar je eigen leventje in Nederland kijkt er allerlei nieuwe plannen en voornemens ontstaan? En dan heb ik het niet alleen over minder stressen en meer genieten, gezonder eten en meer sporten na terugkomst, want die ideeën verdwijnen thuis (net als met Oud & Nieuw) meestal als sneeuw voor de zon. ???? Nee, door mijn reiservaringen ben ik bekend met de nodige uitdagingen, obstakels en daarbij komende frustraties en heb ik bedacht waar ik van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. ????

Ken je van vroeger de Toeristiek nog? Dé provider van objectieve, onafhankelijke, betrouwbare en actuele bestemmingsinformatie?

Dat waren van die enorme dikke handboeken boordevol gedetailleerde informatie voor reisbureaus. Naslagwerken met werkelijk alle gegevens over plaatsen, hotels, appartementen, bungalows en vakantiehuisjes die door de Nederlandse reisorganisaties werden aangeboden. Bij de boeking kreeg je ook altijd een uitdraai van de gekozen accommodatie mee naar huis. Zo wist je precies wat je kon verwachten. Onderzoekers gingen letterlijk hotelbedden opmeten, beschreven stapsgewijs de route naar het zwembad, de afstand tot het strand werd nagerekend, de aan- of afwezigheid van een disco werd onderzocht en zelfs de treden werden geteld die men af moest om van die boulevard met palmen op dat heerlijke zandstrandje te komen. Want je zou maar slecht ter been zijn…

Meten is weten.

Tegenwoordig is veel terug te vinden op internet en is Qenner het koppelplatform van de reisindustrie. Als hostess moesten wij vroeger (jaren 80/90) de brochureteksten voor de zomer- en wintergidsen nalopen, met de uitgebreide informatie van de Toeristiek. Één foutje in de gids was een valse belofte en kon een klacht opleveren. Geloof me, het was altijd een hele klus om alles te checken; elke drempel, elke trap, het meubilair, het keukengerei, afstanden van de receptie naar het restaurant en zwembad, noem het maar op. Echt alles. Het voordeel was wel dat ik op deze manier alle accommodaties heel goed leerde kennen en een goed advies kon afgeven.

Graag stel ik mij beschikbaar als rollende en hupsende onderzoeker van rolstoelvriendelijke (reis)locaties!

Misschien moet ik terug de reiswereld in en mij opwerpen als een eenbenige tester of onderzoeker van accommodaties in binnen – en buiteland. Ik kan de verschillende doelgroepen vertegenwoordigen; rolstoelers, prothesedragers, senioren (niet qua leeftijd, maar wel qua lijf ????) en mensen die moeilijk ter been zijn. Zo zou ik na een grondige inspectie (geef me een paar dagen de tijd ????) een rapport op kunnen leveren met de nodige aanbevelingen. En dan bedoel ik niet de specifieke reizen voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn, want die reisbureaus bestaan al, maar de gewone ‘huis, tuin en keuken’ hotels die voor een breed publiek bestemd zijn. Met een paar kleine aanpassingen maak je een locatie toegankelijker en dus vriendelijker en voelen mensen zoals ik zich ook welkom.
Of zou ik een goede mystery guest zijn? Eentje die incognito test of locaties inderdaad wel zo toegankelijk zijn als dat ze pretenderen te zijn. Ja, dat zou leuk zijn! ???? Laat mij de horeca en het toerisme (voorkeur zonbestemmingen en de wat luxere hotels ????) maar testen, zodat ik ze kan helpen alles wat toegankelijker te maken. Ik zie een hele mooie win-win. Zij blij, ik blij! De tegenprestatie? Ach ik ben de moeilijkste niet. Het hoeft niet te gek hoor, voor een dinertje of overnachting (voor twee, wel zo gezellig) rol en spring ik het hotel of restaurant wel door. ???? Op naar inclusie!

Reizen is investeren in jezelf.

Natuurlijk ga ik mijn huidige ervaringen delen met TUI Haarlem, waar we onze reis geboekt hebben. Niet omdat ik graag wil klagen, maar omdat ik wil dat ze weten dat beide accommodaties tekort schieten voor mensen met een beperking. Ondanks dat we het bij de receptie hebben aangekaart, konden ze er ter plaatse niet veel mee en leken ze niet te beseffen dat het met een rolstoel bijna onmogelijk was om me in het hotel te bewegen. Gelukkig heb ik een krachtig linker been en sterke armen (halleluja!) en een man en dochter die mijn stoel regelmatig over de obstakels konden tillen, maar hierdoor was ik deze vakantie best wel afhankelijk van hen. Weg zelfstandigheid. Ben benieuwd hoe zij gaan reageren. En al zijn we pas net terug vanuit Italië, ik weet nu al wat de volgende bestemming gaat zijn…

Oslo

Sven vertrekt deze week voor zijn studie naar Noorwegen.

Sven zal de komende vier maanden in Oslo gaan wonen en studeren aan de Norwegian Business School. Door Corona was het hele Exchange programma in eerste instantie gecanceld, maar uiteindelijk hebben ze toch een modus gevonden om het (aangepast) door te kunnen laten gaan. Wat zal ik hem gaan missen, maar ik gun het hem enorm. Wat een mooie en leerzame ervaring voor hem zijn. Echt super gaaf! Als hij maar niet op mij lijkt en de komende 10 jaar weg blijft…????

Het zijn de laatste daagjes voor zijn vertrek en er was natuurlijk nog een hoop te regelen en te doen. Zo wilde hij naast het inpakken van zijn koffers met name opa en oma nog even zien. Zondag kwamen opa Ad en oma Riet met Jorn en Alexandra mee naar Haarlem voor een gezellige uitzwaai lunch en zijn we maandag bij mijn moeder, zijn oma, in het verpleeghuis op bezoek geweest. Ze heeft natuurlijk geen idee, maar het was voor hem toch fijn om haar nog even een knuffel te kunnen geven en afscheid te nemen voor de komende maanden. Nu nog de laatste puntjes op de i en dan is het zover. Je zult begrijpen dat onze volgende reis dus naar Oslo zal zijn!

Spreuk van de dag

Ga maar, groei
Maak plezier en geniet
Van de wereld om je heen
Van wat het leven biedt
Ga maar, groei
Voel je vrij
En al zijn we niet altijd samen
Ik ben altijd dichtbij ❤️
Jip