Selecteer een pagina

Welkom in de wereld van tophotels, sterrenrestaurants, festivals en sportevenementen. De gastvrijheidsbranche is op zoek naar jou!

Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Ons Lynn is zich dus driftig aan het oriënteren op het gebied van mogelijke studies. Nu had ze zich aangemeld voor de open dag van Hogeschool TIO (University off applied siences) in Amsterdam en ik mocht mee als introducee. Of het handig zou zijn dat ik met de rolstoel mee zou gaan wisten we natuurlijk niet, Frank was wellicht een praktischere optie geweest, maar ik vond het leuk en ga het gedoe niet uit de weg. Als ze ergens gastvrij en toegankelijk zouden moeten zijn, is het daar wel. Deze kleinschalige school staat voor persoonlijk, excellent en ondernemend onderwijs en biedt verschillende opleidingen, waaronder Hotel & Eventmanagement waar Lynn interesse in had. Heel wat anders dan Gezondheid & Leven, maar zeker de moeite waard om het te onderzoeken.

Open dag TIO.

Met de rolstoel achterin vertrokken we, kort na het avondeten, richting Amsterdam. Het was een klein half uurtje rijden naar Sloterdijk. Daar aangekomen, konden we (natuurlijk ????) de ingang in eerste instantie niet vinden, dus reden we wat rondjes in de buurt. Geen invalide-parkeerplek te vinden waar ik langer dan één uur mocht staan. Stom trouwens, want het kost best wat tijd om het hulpmiddel in en uit te laden, waardoor je netto misschien een half uurtje parkeertijd overhoudt. Niet echt goed over nagedacht door de gemeente. ????Uiteindelijk probeerden we aan de andere kant van het gebouw te komen en zagen we een bord staan met ‘Open dag TIO’. Yes, we zaten goed. Twee studenten stonden op straat om de bezoekers op te vangen en door te verwijzen naar de gratis parkeergarage van de school. Daar haalden we de rolstoel uit de auto en duwde Lynn mij de steile helling naar boven.

Er was even lichte paniek. Een vrouw in een rolstoel, waar moest die naar binnen?

Bij de hoofdingang was een trap, niet echt rolstoelvriendelijk dus. De studenten gingen kijken waar ik wel naar binnen kon. Terwijl wij in de kou stonden te wachten, deden de jongens navraag en werden we verwezen naar de ‘artiesten’ ingang, die speciaal voor ons werd geopend. Mannen van de schoonmaakploeg maakten de lift die vol stond met schoonmaakspullen vrij, zodat wij erin konden. Met een pasje werd de lift geactiveerd en gingen we één etage naar boven. We werden vriendelijk ontvangen en kregen een kopje koffie of thee aangeboden. Een blije eerstejaars student, die duidelijk de opdracht had gekregen om zo enthousiast mogelijk te vertellen over de opleiding, haakte aan, beet zich vast en liet ons niet meer los. ???? Het was een waterval van verhalen, geen speld tussen te krijgen. Ondertussen werd er door het personeel hard nagedacht over hoe ik met de rolstoel bij de collegezaal moest komen, want op de gewone route waren nogal wat treetjes. Een dame beloofde het voor me uit te zoeken en kwam inderdaad terug met de oplossing.

Heb jij ooit een trap zien veranderen in een lift? ????

We werden naar een trap gebracht, die met een druk op de knop heel langzaam veranderde in een plateau met een liftfunctie. Een plateaulift en trap in één, is een personen- en goederenlift die in enkele momenten van trap naar plateaulift en weer terug transformeert. Handig hè? Het duurde wel even voordat ik het plateau op kon rollen, want snel is het apparaat niet, maar het werkte. Langzaam ging ik ‘en public’ naar beneden, dat is altijd vervelend, maar ik probeerde zo min mogelijk op de kijkers te letten. Toen ik een etage gedaald was zei een man iets tegen mij wat ik niet heel goed kon verstaan, maar het klonk als 134. Ik keek hem niet begrijpend aan, dacht dat hij op de display van de lift wellicht kon zien hoe zwaar de lift was en zei ‘oh, is dat mijn gewicht?‘ ???? Nu keek hij op zijn beurt mij niet begrijpend aan. Het bleek het nummer van het lokaal te zijn waar wij naar toe mochten. Pfff gelukkig! ???? Lynn was inmiddels omgelopen om via de trapjes op dezelfde etage te komen en werden we door de enthousiaste student verder begeleid. Tutututu…

Iedereen zat al toen wij als laatsten de collegezaal binnen kwamen.

Alle ogen waren op ons gericht. Weer zo’n ongemakkelijk moment. De collegebanken stonden vast, dus ik mocht er met mijn rolstoel naast gaan zitten. Lynn kreeg een gewone stoel aangereikt, zodat de anderhalve meter afstand tot de andere gasten gewaarborgd bleef. Het welkomstwoord van de directeur werd gestreamd vanuit een andere ruimte en was in alle lokalen zichtbaar op een groot scherm. Daarna werd de presentatie overgenomen door twee verschillende docenten en een tweedejaarsstudent. Zo werden we aan de hand van een PowerPoint en wat leuke flitsende filmpjes meegenomen door de opleiding. Mijn interesse had het zeker, omdat het veel raakvlak heeft met wat ik gedaan heb (toerisme en communicatie), maar of dochterlief er warm voor zou draaien betwijfelde ik.

De sprekers wisselden elkaar af, maar er waren echt wel veel terugkomende uitspraken. Zo is ons meerdere malen op het hart gedrukt dat het TIO al jarenlang de beste kleinschalige school van Nederland is. De student, die het overigens best goed deed hoor praten voor zo’n groep mensen, zei na elke zin; ‘Dat is leuk. Dat is echt heel leuk‘. Nou dan weet je het wel. Dan is het erg leuk! Ze vertelden dat ze gezellige kleine klassen hebben variërend (nu in Coronatijd) van ongeveer twee tot acht personen. Nou, dat klinkt gezellig zeg, met z’n tweetjes in de les. Gekkenhuis, haha! Ook was alles wat je ging doen ‘goed voor je CV‘ of gewoon ‘een hele leuke ervaring‘.

Deze particuliere opleiding kost slechts € 20.900 per jaar ????, maar volgens hen kan iedereen het betalen. Ik dacht alleen maar, hoe dan?

Het mooiste vond ik nog dat toen het financiële plaatje in beeld kwam, zij de hoge bedragen heel snel wisten weg te poetsen. Het bedrag van maar liefst  €20.900 per jaar (!!) lijkt misschien veel, maar dat viel volgens hen allemaal wel mee. Ja duh! ???? Die studie duurt drie tot vier jaar, reken maar uit, daar gaan je spaarcentjes. Als je geld teveel hebt is het geen probleem dat begrijp ik, maar helaas hebben wij geen geldboom in de tuin. Er werd uitgelegd dat je door maximaal te lenen en de nodige studiebeurzen (collegegeldkrediet en Erasmusbeurs) er nog maar een klein deel overbleef om zelf bij te leggen. Dat werd (onterecht) behoorlijk rooskleurig geschetst vond ik. Naar zeggen verdien je het allemaal dubbel en dwars weer terug, dus volgens hen kan echt iedereen het betalen. En, als je je studieschuld uiteindelijk toch niet binnen 35 jaar weet af te lossen, is het een mooi cadeautje van de staat… aldus TIO. ????

Als deze week blijkt dat ik Corona heb, weet ik waar het vandaan komt.

Twee van drie sprekers bleken wat verkoudheidsklachten te hebben en stonden voor de groep te hoesten en proesten. Waarschijnlijk hebben zij het advies ‘Bij klachten blijf thuis’ volledig gemist. Na de presentatie konden we nog een rondleiding krijgen door de school, maar Lynn had het al gezien. De enthousiaste studente sloot meteen weer bij ons aan en begeleide ons terug naar de plateaulift, de gewone lift en door naar de artiestenuitgang. Ze is aan een stuk aan het woord geweest. ???? We hebben in de auto terug naar huis enorm gelachen over alle uitspraken die gedaan zijn. Het is de beste kleinschalig school van Nederland, super leuk, het is goed voor je CV en als dat het niet is, ben je in elk geval een mooie ervaring rijker. En last but not least; het is een goede investering in jezelf en in je toekomst en kost slechts €20.900 per jaar, een koopje dus! Had ik al gezegd hoe leuk het daar is? ????

Morgen is de open dag van Verpleegkunde, maar die is online dus daar hoef ik niet mee naar toe. Ach ik had het anders eigenlijk best leuk gevonden hoor, heb toch geen grootse plannen voor het weekend. Nou ja, alleen mijn leesbrilletjes ophalen bij Specsavers en natuurlijk bubbels inslaan voor Sven zijn thuiskomst. Fijn weekend! ????

Spreuk van de dag

Wees blij met wat je hebt
met wat je ontvangt
waar je over beschikt
Wees trots op waar je staat
op wat je hebt geflikt
Geef wat, wanneer je kan
Wees dankbaar voor wat je mag
En wat je had
Het maakt de dagen fijner
brengt veel moois op jouw pad
JIP