Selecteer een pagina

In de herfstvakantie had ik mezelf vrijaf gegeven van de fysiotherapie, om mijn lijf wat rust te geven. En om leuke te dingen te kunnen doen natuurlijk. ???? Aangezien vandaag iedereen weer naar school en werk moest, ging ik ook weer aan de bak. Dus fietste ik met de handbike naar 201.fysiosport. Het eerste half uurtje heb ik wat apparaten gedaan, maar ook gekletst, eerlijk is eerlijk en daarna een half uurtje met de groep grondoefeningen gedaan. Als afsluiting deden we een stukje mindfulness, zodat we fris en fit de dag verder konden. Ik moest na de training meteen door voor mijn volgende afspraak, dus vol gas terug naar huis. ???? Daar heb ik snel een broodje gegeten en Body uitgelaten. 

Yvon Handgraaf van Zorg En Meer (ZEM) had mij in Heliomare als cadeau haar dienst aangeboden. Vandaag heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zij heeft mij begeleid naar en bij het oncologisch zwemmen. ????????‍♀️????????‍♂️????

Inloophuis Kennemerland biedt in samenwerking met zwembad de Heerenduinen iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker, de gelegenheid om in een veilige omgeving en groep te bewegen in water, als bijdrage aan algemeen herstel. 

Om half een stond Yvon voor de deur om mij op te halen. Ik had mijn jas al aan, dus het was een kwestie van zwemtas en rolstoel mee en hupsend met mijn krukken naar de auto. Blijft lullig om te zien dat een ander het zware werk moet doen en de rolstoel in de auto moet tillen ????????, terwijl ik sta toe te kijken. Ik kan hooguit wat tips geven en aanmoedigen. Nou ja, het zij zo. We vertrokken richting IJmuiden, parkeerden bij het zwembad en gingen naar binnen. We werden enorm hartelijk ontvangen door de gastvrouwen van het Inloophuis en de andere deelnemers stelden zich aan ons voor. Grappig, want iedereen bleek ingelicht over mijn komst met rolstoel en één been. Wel lief. Ik kocht een kaartje, kreeg een polsbandje en mocht naar kleedkamer 3, een grote ruimte waar ik met mijn rolstoel binnen kon. Één van de dames ging ons voor en legde alles uit. Er werd een waterrolstoel gehaald en even later zat ik in mijn bikini en tennisrokje in de stoel en bracht Yvon mij naar de trap van het verwarmde therapeutische zwembad. Het was best druk, groep 1 was aan het uitzwemmen (lees kletsen ????) en groep 2 mocht inzwemmen. Van half twee tot twee kregen we oefeningen van een fysiotherapeut. Loopoefeningen. ???? Het was steeds twee baantjes ‘hakken/bil, voetje voor voetje, knieën heffen, lopen, springen en op de tenen lopen’ en vervolgens een baantje zwemmen. De armen zwaaiden voor- en achteruit lekker mee. Heel leuk en best pittig….met één, maar naar zeggen ook met twee benen. ???? Er zat ook een wedstrijdelementje in, een estafette met vier teams van drie personen. Om de beurt zwemmend naar de overkant en lopend terug, aantikken en de volgende. Lopen kan ik niet, maar snel zwemmen als de beste, dus wat denk je…mijn team ????????‍♀️????????‍♀️????????‍♂️ was eerste????! ???? We sloten af met wat rek en strek oefeningen en een kwartiertje uitzwemmen. Het was heerlijk! Via de trap hupste ik het zwembad uit, ging ik in de rolstoel zitten en rolde Yvon mij onder de douche. Daarna was het aankleden, haren drogen en een kopje thee drinken met de groep. We hebben nog een tijdje zitten kletsen met de gastvrouwen van het Inloophuis en zijn daarna weer huiswaarts gegaan. Yvon heeft mij netjes thuis afgezet, dit was met recht ‘Zorg En Meer’!

Uit het boek ‘Ilse 50 jaar’ ????
Ieder mens is uniek, maar jij bent bijzonder!