Selecteer een pagina

Durf taboes doorbreken,
ook al kost het moed en lef,
want enkel als je ’t tonen durft,
groeit wellicht het besef
dat iedereen – hoe anders ook –
volwaardig leeft als mens,
een zachte wereld zo divers
is alles wat ik wens.
#Lizismore

De underdogs.

Vroeger had ik al de neiging om op te komen voor degenen die buiten gesloten werden. Eerst voor klasgenootjes die om wat voor reden dan ook buiten de groep dreigden te vallen; omdat ze een bril droegen, een beugelbekkie hadden of roodharig waren en oh ja, zelfgemaakte kleding was stom. Het was nooit goed; te groot, te klein, te dik, te dun, puistjes, flaporen, een puntneus, te lelijk maar ook te knap of te slim, er was altijd wel iets waar anderen aanstoot aan namen. Waar plagen pesten werd, sprong ik op en ging ik letterlijk en figuurlijk voor hun staan. Iedereen moest mee kunnen doen, anders ging het feest niet door.

En eigenlijk is dat precies waar ik mij ook nu voor inzet in de volwassen wereld. Niet het pesten, maar wel dat iedereen meetelt, ook als ze ‘anders’ zijn. En trouwens, wat is anders? Iedereen is anders, toch? Elkaar accepteren met onze beperkingen en tekortkomingen, daar gaat het mij om. Iedereen, ook de achtergestelde groepen, moeten volwaardig kunnen participeren. Ik wil graag een zaadje planten om bewustwording te creëren. Niet om er zelf beter van te worden (al geeft het mij zeker wel voldoening), maar om het leven in de huidige maatschappij wat zachter, liever, vriendelijker en begripvoller te maken.

SportSupport

Rolstoelsport klinkt misschien niet ‘sexy’, maar hoe kunnen we het imago van deze sporten verbeteren?

Deze week heb ik mij gelukkig weer nuttig kunnen maken. Maandagavond waren we met een aantal rolstoelsporters uitgenodigd bij het kantoor van SportSupport bij Sportvereniging Olympia, om verder te praten over het onder de aandacht brengen van rolstoelsporten in de regio en hoe we dit kunnen koppelen aan het Haarlemse sportakkoord. Het was weliswaar een kleine opkomst, oorzaak Corona, maar het was toch goed om weer even de koppen bij elkaar te steken. We hebben gesproken over het beperkte sportaanbod en hoe we dat binnen de sporten van de aanwezigen (rolstoelsoftbal, handbiken en parabadminton) op relatief korte termijn kunnen verbreden. Hoe kunnen we de stap van revalidatie en fysio naar sport verkleinen?

Werk aan de winkel.

Niet alleen voor deze groep, maar zeker ook voor de gemeente waar we later in de week een afspraak hadden. Het mooie is dat vanuit het sportakkoord niet alleen begeleiding en coaching aangeboden wordt, maar ook budget voor zaalhuur, promotie en kosten voor clinics ter bevordering van (rolstoel)sportstimulering. Op de planning voor dit jaar staat een rolstoelsportdag voor professionals/ doorverwijzers en deelnemers, een Handbike clinic en een clinic rolstoelbadminton bij mijn cluppie Duinwijck. Ook bij de Haarlemse Honkbalweek zal er aandacht zijn voor rolstoelsoftbal en zal er een demonstratie en clinic gegeven worden. En ja, natuurlijk heb ik mij daarvoor aangemeld. Eens kijken of ik wat geleerd heb van al die jaren dat ik aan de lijn stond bij de honkbal, toen Sven bij Kinheim catchte. Zou toch lachen zijn als ik vanuit de stoel een homerun kan slaan, haha. ????

By the way…. De Paralympische Winter Spelen zijn vandaag, 4 maart, in Beijing van start gegaan en zullen de komende dagen (beperkt ????) te zien zijn op televisie. Laat je inspireren door deze kanjers!

Ambassadeurs Toegankelijke stad Haarlem 

Waar kun je terecht voor een kop koffie met meerdere rolstoelers?????

Het was de eerste keer dat we met de ambassadeurs van de Toegankelijke stad Haarlem bij elkaar zouden komen voor een informeel overleg. Normaal treffen we elkaar online of op het gemeentehuis, maar nu waren we opzoek gegaan naar een geschikte rolstoeltoegankelijke en vriendelijk locatie. Ik kan je vertellen dat we niet overal welkom zijn met vier rolstoelers verschillend in grootte en dan is de mijne nog de kleinste. Dit simpelweg omdat niet alle horecagelegenheden de ruimte hebben en voorzien zijn van een invalide toilet. Nu kom ik uiteindelijk wel overal binnen en kan ik naar een ‘valide’ wc, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen uit onze groep. Daarnaast hebben we ook met de akoestiek rekening te houden in verband met een auditieve beperking. Een behoorlijke uitdaging dus.

Wij vertegenwoordigen mensen met een chronische ziekte, zintuiglijke-, aangeboren- en niet-aangeboren fysieke beperkingen.

Na de verschillende locaties besproken te hebben, kwam ik op het briljante idee om de Toneelschuur te bellen. Daar heb ik tenslotte vorig jaar vrienden gemaakt, toen ik samen met andere rolstoelers het hele pand heb mogen testen op rolstoeltoegankelijkheid. Na een klein belletje was het geregeld, we waren welkom. Top! Zo vertrok ik dinsdagmiddag na mijn uurtje hydrotherapie, met Leggy op mijn handbike, volledig ingepakt voor de regen naar de stad. Daar aangekomen zette ik mijn bike onder het afdakje bij het fietsenrek, maar kon door de vele fietsen niet met mijn slot bij het rek komen. Oké, op hoop van zegen dan maar dat ze hem niet mee zouden nemen. Langzaam maar zeker druppelden de ambassadeurs binnen en zochten we een tafeltje achterin de lounge. Nieuw in deze groep was Maartje, zij heeft weliswaar zelf geen beperking, maar is werkzaam in de gehandicaptenzorg en heeft veel affiniteit met mensen met een ‘uitdaging’.

Risago: Het feel good plafform voor mensen met een beperking!

Even een klein zijstapje in het verhaal. Bijna twee jaar geleden heb ik als ervaringsdeskundige meegewerkt aan een vragenlijst van Maartje, omdat zij toen al bezig was met het opzetten van een platform voor mensen met een beperking. Inmiddels staat haar website Risago online en zocht zij een paar weken terug contact met de Ambassadeurs van de Toegankelijke Stad. En wie kwam ze daar tegen? Precies; mijn persoontje! Ze nam contact met me op en na het maken van een afspraak hebben we uitgebreid met elkaar gesproken. Het was zo’n gesprek waarbij de energie ging stromen en er nieuwe ideeën ontstonden. Dat was de reden dat ik haar heb voorgesteld bij de ambassadeurs. Zij zou een mooie aanvulling kunnen zijn op het bestaande team.

Het is de bedoeling dat we elkaar versterken en samen stappen zetten in de goede richting. Oké, ik hups er dan achteraan.????

Terwijl we aan een kop koffie zaten, sommigen van ons met gebak (op eigen kosten overigens, want daar heeft de gemeente geen budget voor #stom! ????), kwam er van alles op tafel; De status en toekomstige rol van de ambassadeurs, ideeën voor een bewustwordingscampagne, de vraag hoe we onze doelgroep bereiken en het sportakkoord wat deze week ook op de agenda stond van de gemeente. Het was fijn om zo eens met elkaar te sparren en net even iets meer van elkaar te horen dan in de gebruikelijke vergaderingen.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid gaat erom dat iedereen, met of zonder beperking, de kans krijgt gebruik te maken van alle vormen van voorzieningen, informatie en dienstverlening.

Deze donderdag kwamen we met de ambassadeurs opnieuw bij elkaar, maar nu voor een officieel overleg met de beleidsmedewerker van de gemeente, die ‘Inclusie’ in zijn portefeuille heeft en de beleidsmedewerker Sport & Onderwijs. We verzamelden in de receptie, waar ik met mijn handbike naar binnen rolde. Mag dat? Ja, dat mag. ???? Eenmaal afgekoppeld namen we plaats aan de grote tafel, achter de toegangspoortjes. Al snel bleek dit geen geschikte plek voor ons overleg, het was er rumoerig en de akoestiek zo slecht dat we moesten verkassen naar een ruimte boven. Daar gingen we weer. Eén voor één met de lift naar de eerste etage. Eer iedereen in de juiste kamer zat en voorzien was van koffie of thee, was er al een dik half uur verstreken. Het hoofdpunt op de agenda was het Haarlemse Sportbeleid, wat ik natuurlijk erg leuk vond, omdat ik me daar op andere fronten ook al mee bezighoud. Te gast was Dennis van SportSupport, waarmee ik de maandag ervoor al had gesproken.

Sporten is niet alleen goed voor je lijf, je wordt er ook mentaal fitter van.

Grappig, want het was al snel duidelijk dat iedereen er anders in staat. Waar ik alle sporten leuk vind en alles zou willen uitproberen, zijn er ook mensen in de groep die sporten een straf vinden. Ik noem verder geen namen, haha. ???? De ene heeft hulp en begeleiding bij het sporten nodig, terwijl de ander het prima zelfstandig redt. Sommigen willen graag met gelijkgestemden sporten en anderen juist met valide spelers. En welke aanpassingen zijn er dan bij de sportclubs nodig? Ook over de financiën werd gesproken, omdat velen uit de doelgroep het met een uitkering moeten stellen en dure sporten en sporthulpmiddelen niet kunnen betalen. Toen de tijd om was, waren we nog lang niet uitgepraat, dus dit gesprek krijgt zeker een vervolg. Het is de taak van de gemeente om belemmeringen vanwege leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie weg te nemen. Onze intentie is om mensen met een beperking in beweging te krijgen en samen hebben we de eerste stap daartoe gezet!

Complimentje

Deze week was het Nationale Complimentendag. Hét ultieme moment om mensen die je liefhebt te laten weten dat zij worden gewaardeerd.

En ja, ook jullie verdienen een complimentje. ‘Jij bent zo mooi anders dan ik.’ Het gaat erover dat elk persoon mooi is op zijn/ haar wijze. Anders en inspirerend. Iedereen is uniek en mooi op zijn manier. Ja, jij ook! ???? Mijn mooiste compliment deze week was een berichtje van twee mensen die mijn blog gevonden hebben en op dit moment hetzelfde proces doormaken als ik heb gedaan;
‘Het is een hele achtbaan van emoties maar het helpt mij ontzettend om jouw blogs te lezen en ik wil je bedanken voor je openheid. Het geeft ons af en toe rust om te lezen dat het ook voor jou een lange weg is geweest (en nu nog steeds waarschijnlijk). Wij wensen je het allerbeste en lezen met bewondering en dankbaarheid jouw blogs.’ Wauw! Kippenvel. Daar doe ik het voor. Dank jullie wel! ????

Spreuk van de dag

Schoonheid komt niet voort uit fysiek perfectie.
Het komt van het licht in onze ogen,
de vonk in ons hart,
en de uitstraling die we uitstralen
wanneer we ons comfortabel genoeg voelen in ons lichaam.
Minder focussen op hoe we eruit zien
en meer op hoe we liefhebben.
thedailyquotesnl