Selecteer een pagina

Hahahaha Blue Monday dat heb ik helemaal niet nodig, ik ben van nature chagrijning. #Darum ????

Zondag 16 januari was het nationale Sjaak Afhaak dag. Of zoals de Britten het zo mooi zeggen: Quitters day. De dag waarop de meesten onder ons weer terugvallen in oude slechte (of nou ja, minder goede) gewoontes en goede voornemens laten varen. Tel daar Blue Monday bij op en je kunt, net als bij Monopoly, terug naar START!

  • De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam zo’n tien jaar geleden op de proppen met Blue Monday.
  • Hij bedacht een wetenschappelijke formule waarmee hij beweerde dat de derde maandag van januari, maar soms ook de maandag van de laatste volle week, écht de meest deprimerende dag van het jaar is.
  • De reden van deze depressieve dag is dat de feestdagen voorbij zijn, de zomervakantie nog heel ver weg is en al onze goede voornemens waarschijnlijk alweer in de prullenbak liggen.
  • De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue‘, wat neerslachtig, somber, down of depri betekent.
  • De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken.
  • Blue Monday is volgens andere verhalen in het leven geroepen als publiciteitsstunt voor de reiswereld. De achterliggende gedachte was dat mensen op de meest depressieve dag van het jaar eerder geneigd zijn een vakantie te boeken.
  • De Orange Monday gedachte is de tegenhanger van de Blue Monday, het staat voor een positieve levenswijze. Dat klinkt toch een stuk beter, niet?

Things won’t get better, unless you think better.

Tja, ook ik zat toch wel een beetje tegen een dipje aan te hikken hoor, de laatste weekjes. Ik vond het vooral saai en moet bekennen dat ik het best moeilijk had. Mijn wereldje was zo klein en beperkt. Blue Monday kwam precies op tijd, haha. Het is inmiddels de derde week in januari en mijn voornemens staan, ook na de sombere dagen, nog redelijk overeind. Knap hè?! Zoals ik mezelf had beloofd fiets en loop ik met grote regelmaat, doe ik braaf mijn dagelijkse grondoefeningen en drink ik vaker een glas water tussendoor. Ik snoep nauwelijks, maar ben alleen nog geen gram afgevallen. Gevalletje waar doe ik het voor? ???? Volgende week ga ik iets nieuws leren, wat ook hoog op mijn lijstje staat. Deze keer ben ik gevraagd om korte video’s op te nemen voor een nieuw initiatief. Een platform of wegwijzer die mensen met de diagnose kanker verder helpt in de wirwar van het hulpaanbod. Heel spannend om voor de camera te staan, maar ik kijk er naar uit. Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan! ????

Toch is het soms moeilijk de moed erin te houden en positief te blijven als er alleen maar narigheid op ons af komt.

Wie het journaal kijkt of de krant openslaat krijgt een hoop slecht nieuws te zien of lezen. Waar is de positiviteit gebleven? Sinds de bom gedropt is, dat er bij The Voice of Holland mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik heeft plaatsgevonden, staat heel (bekend) Nederland op zijn kop. Corona verdwijnt zelfs heel even naar de achtergrond. En ja, ook dit zal bij vele vrouwen een pijnlijke snaar raken, omdat het veel verder gaat dan alleen achter de schermen van talentenjachten. Dit zal zonder twijfel bij de mensen die het treft de boeken ingaan als een ‘very heavy’ Blue Month in plaats van Monday. Verdrietig in alle opzichten.

Open

Kom gerust eens binnen, want de vreugde zit in alles en is klaar om te beginnen! Sukha

Ben jij ook zo blij dat de maatschappij weer een beetje open is en we wat meer bewegingsvrijheid hebben gekregen? Nu stond ik echt niet vooraan in de rij, maar ben zaterdag toch even de stad ingedoken. Onze lieve viervoeter had laatst met mijn spulletjes gespeeld, waaronder mijn leesbril. ???? En daarna was ik er zelf ook nog eens op gaan zitten. ???? Het resultaat was een half afgebroken en verbogen poot, waardoor de bril scheef op mijn neus stond. Ik moest dus langs bij mijn vrienden van SpecSavers om dit te laten fixen. Het was als vanouds gezellig druk in de stad en het was fijn om weer wat leven in de brouwerij te zien. Op mijn handbike heb ik een klein rondje door de winkelstraten gefietst puur om wat sfeer te snuiven. Volgende keer hoop ik een verwarmd terrasje te kunnen pikken.

Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven.

Het beste wat je kunt doen op dagen dat je je niet helemaal blij voelt, is leuke dingen doen. En laat sporten nou iets zijn, waar ik oprecht blij van word! Op de meest deprimerende dag van het jaar mochten we, voor het eerst sinds de laatste lockdown, weer eens een shuttletje slaan. Het was fijn om de mede recreanten in goede gezondheid terug te zien en onze gezamenlijke hobby op te pakken. Heerlijk. Wel moet ik zeggen dat het niet van een leien dakje ging en ik er echt even in moest komen. Denk niet dat ik veel potjes gewonnen heb, maar meedoen is belangrijker dan…precies: winnen! ????

Update

Even bijpraten.

De keuze van een juiste studie is sterk bepalend of iemand in een toekomstige werkomgeving met plezier en succes zal kunnen functioneren, aldus Ter Haar & Lamme. Omdat ons Lynn nog zoekende is, hadden wij een studiekeuze onderzoek voor haar gepland bij het betreffende Psychologische Adviesbureau. Tijdens deze dag werden verschillende capaciteiten tests afgenomen, interesse- en persoonlijkheidsvragenlijsten aangeboden en vonden er meerdere gesprekken plaats met de psycholoog. De bedoeling is dat zij op basis van de inzichten een goede weloverwogen (nieuwe) studiekeuze kan maken.

Frank en ik mochten om vier uur aanwezig zijn bij het eindgesprek in de Kleine Houtstraat. Het kantoor was gevestigd in een prachtig oud pand, met de nodige drempels en trappen. Zonder lift. Daar sta (zit ????????‍????) je dan met je goed fatsoen. ???? Blij met mijn sterke linkerbeen, stond ik op uit de stoel en ging ik op krukken het pand binnen. Manlief zeulde de rolstoel over de nodige drempels heen en zocht een veilige opbergplek in de hal. We belden aan en (je verzint het niet) werden uitgenodigd op de tweede etage. Na trap één, op de eerste etage werd gevraagd onze handen te wassen en te desinfecteren in de badkamer verderop in de gang.

Gelukkig kreeg ik een vrijstelling, want anders had ik nog wat extra obstakels moeten trotseren.

Na trap twee, en deze voor mij toch wel pittige workout ????, namen we samen met de psycholoog plaats in de zolderkamer. Ze vertelde hoe de dag was verlopen en gaf Lynn enorm veel complimenten. Ze werd betiteld als intelligent, sociaal, warm, betrokken en gedreven. Een kanjer, met vele mooie kwaliteiten en talenten, maar dat wisten we natuurlijk al. ???? We werden bijgepraat over de onderzoeken en resultaten. Lang verhaal kort; ze heeft een 100% score op Verpleegkundige, gevolgd door Psychologie en nog wat andere studies. Het was zeker geen verrassing, maar eerder een bevestiging van wat ze zelf reeds had bedacht. Dit grapje kost een vermogen, maar goed, dan heb je ook wat!

Terwijl Lynn met haar neus in de onderzoeken zat, namen wij afscheid van onze lieve buurman bij het crematorium Westerveld in Driehuis. Dezelfde plek waar we in 2005 afscheid hebben genomen van mijn schoonouders. In mijn huidige vorm, als Ilse2.0, was ik er nog niet eerder geweest. Leggy bleef thuis en de rolstoel ging mee, omdat ik wist dat het in een glooiend duinlandschap gelegen was. Voordat we gezamenlijk naar de kapel bovenop de berg gingen, werden mensen die slecht ter been zijn uitgenodigd om met een golfkarretje naar boven te gaan. Verschillende blikken keken mijn kant op, ‘Ils, voor jou!‘, maar je kent me, dat wilde ik niet. Geen speciaal vervoer voor mij. Ik wilde zelf rollend naar boven en oké, als het echt niet anders kon, mocht er geduwd worden. Puntje bij het paaltje, een buurman en Frank kwamen hijgend en met zweet op hun voorhoofd boven, haha. Was toch iets steiler dan gedacht. Na een mooi warm afscheid gingen we het pad terug naar beneden. Ook dat was steiler dan verwacht… en is er weer een paar handschoenen doorgebrand. ????

Spreuk van de dag

De positieve denker
ziet het onzichtbare,
voelt het ontastbare en
bereikt het onmogelijke.
positieve vibes