Selecteer een pagina

Bergopwaarts heeft twee betekenissen: 1) naar een hoger niveau; naar boven, beter. 2) een berg op naar boven. Laat ik bij punt één beginnen. Sinds ik weer beetje slaap, voel ik mij beter, op een hoger niveau. De medicijnen waar ik eerder mee gestopt was, en nu in overleg met de pijnpoli weer mee gestart ben, nemen de fantoompijn weliswaar niet weg, maar zorgen er wel voor dat ik beter slaap. Dat is winst. Echt. Ik merk het overdag, voel mij beter, sterker en toch ook iets opgewekter. Nu ben ik niet echt depressief geweest, maar de afgelopen maanden had ik het best zwaar, voelde mij soms neerslachtig. Ik zie het licht weer een beetje. Dat komt ook doordat ik toch op een fijne manier afscheid heb genomen van de bank. Dat ik in januari aan de slag ga met een personal coach. Dat het CBR eindelijk toestemming heeft gegeven voor mijn rijlessen. ????En dat er een heerlijke vakantie in het vooruitzicht ligt. ???? Kortom er zijn weer wat mooie lichtpuntjes die mijn dagen beter maken.

Zo ook vandaag, wat een mooie zonnige dag, heerlijk! ☀️ De dag begon vroeg, omdat de hulp zou komen en ik altijd even een bakje koffie met haar drink voordat ze aan de slag gaat. Na een klein kletspraatje ging ik douchen en aankleden. Beneden wierp ik een blik in de koelkast. Gisterenavond had ik namelijk geroepen dat ik vandaag zou koken, dus ja dat moest ik wel nakomen. Aangezien ik als Ilse2.0 nog niet alleen in de supermarkt ben geweest, ben volgens mij überhaupt nog niet in een supermarkt geweest ????, moest ik het doen met de ingrediënten die in huis waren. Het werd lasagne met veel groente en mozzarella. Het grappige is dat als ik kook, de keuken een redelijke puinhoop is, terwijl de mannen hier ‘opgeruimd’ koken. Dat vind ik zo knap! Opruimen en koken gaan bij mij niet samen. ???? Aangezien ik al een tijdje op één been in de keuken stond om de groente te snijden, verzuurde mijn linkerbeen. Dat was het teken dat ik moest gaan zitten. Ik pakte een kruk en ging zittend verder. De groente gingen in de wok en ik deed de tomatenblokjes erbij, beetje kruiden en klaar. De bechamelsaus maakte ik daarna. Het spannendste moment kwam toen ik de pan van het vuur moest halen en aan de andere kant op de bar moest zetten. Op één been. Zonder uit evenwicht te raken. Ben altijd bang dat ik juist op zo’n moment uit balans raak, ook omdat ik dan zo onzeker ben, en de pan op de grond laat vallen. Dan zou ik alles voor niets gedaan hebben. ???? Maar…het ging goed!

Ik heb de lasagne in de ovenschaal opgemaakt, kaas eroverheen gestrooid en klaar. Het opruimen van de keuken kon beginnen. Net toen ik klaar was en de keuken weer spik en span was, kwam Frank ziek thuis. Waarschijnlijk een griepje. ???? Niet leuk, maar ik denk dat het heerst, want ik hoor uit verschillende hoeken dat er zieken zijn. Hopelijk is iedereen morgen met Sinterklaas weer beter. Wel jammer ook, heb ik eindelijk weer eens gekookt…zit meneer aan de beschuit met appelstroop. ????

Irene had ja gezegd op mijn vraag of ze in de middag met mij een blokje wilde fietsen. ????‍♀️ Mooi! Ze pikte mij na de lunch op. Mijn krukken liet ik thuis, die had ik onderweg niet nodig. Wel had ik het aangepaste kussen van Heliomare in de rolstoel gelegd, zodat ik kon ervaren of het een positief effect zou hebben op het langere zitten. Irene hielp mij naar buiten, ik deed de poort open, koppelde mijn handbike aan en fietste achterom naar de straat. We hebben een prachtige ronde gefietst door de duinen. Ireen op een gewone fiets met drie versnellingen en ik met minimale ondersteuning. ???????? We moesten dus beiden hard werken. Kom ik bij punt twee van de betekenis ‘bergopwaarts’, een berg op naar boven. Letterlijk. Nou en dat hebben we geweten. ???? De duinen staan er vol mee. Bergen, nou ja…heuvels dan. Het goede nieuws in dit geval was dat we na elke heuvel ook weer bergafwaarts mochten, zodat we even kon bijkomen van de inspanningen. Het was GENIETEN. Na anderhalf uur fietsen waren we weer thuis en konden we trots op onszelf zijn. In the pocket! ✅ Ik was precies op tijd thuis voor Lonneke, die langs kwam om bij te kletsen en een theetje te drinken. Altijd gezellig! ????

Spreuk van de dag ????

Je kunt de windrichting niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.