Selecteer een pagina

In een trommeltje zat een rommeltje van kleine mooie stukjes terugblikken. Woordnudist

Jeetje, het jaar 2021 zit er alweer op. Ik neem even de tijd om achterom te kijken en samen te vatten wat het jaar mij en ons gebracht heeft. Kijk je met mij mee?

2021 het jaar van…

Corona met al zijn varianten, sneeuw en ijspret, de toeslagenaffaire, functie elders, gelekte stukken, de val van kabinet Rutte III, demonstraties en rellen, de Olympische & Paralympische Spelen in Tokyo, het Eurovisie Songfestival in Rotterdam, het EK voetbal, de gruwelijke moord op Peter R. de Vries, de overstromingen in Limburg, de eerste Gran Prix sinds jaren in Zandvoort, de vaccinaties en boosterprikken en het was het jaar van ‘onze’ Max Verstappen die wereldkampioen van de Formule I werd. Het was een jaar vol beperkingen en maatregelen, de avondklok, lockdowns en mondkapjes. Het woord prikspijt (spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte) is door Van Dale verkozen tot het woord van het jaar en bij onze zuiderburen was dat knaldrang (sterk verlangen om uit de bol te gaan). Het moet niet gekker worden!

Voor mij was het jaar 2021 een zoektocht naar mezelf, mijn talenten, mijn valkuilen, zingeving en balans. Het was het jaar dat ik herkeurd werd en het stempel ‘duurzaam arbeidsongeschikt’ kreeg. Ik was opgelucht en verdrietig tegelijk. Ook was het een jaar waarin ik mezelf heb ontwikkeld, veel heb geleerd en mijn kennis & ervaring heb mogen delen met vele organisaties.

Ik ben trots op…

Geef iedere dag de kans, de mooiste van je leven te worden.

 • Mijn geweldige kids die het ondanks alles harstikke goed doen en zijn uitgegroeid tot prachtige jongvolwassenen en Frank die de boel altijd maar weer draaiende weet te houden.
 • Ons Lynn die dit jaar zowel haar rijbewijs als haar tweetalig VWO diploma heeft behaald.
 • Mijn 140 geposte blogs bestaande uit meer dan 200.000 woorden. ????
 • Mijn bijdrage aan de Gouden Hart Actie van Heel Haarlem Helpt. Eén doneeractie met twee goede doelen; we hebben de Haarlemse zorg in het zonnetje gezet en de lokale ondernemers een hart onder de riem gestoken. Het was een hartverwarmende actie van Haarlemmers voor Haarlemmers. ????
 • Mijn deelname aan de IPSO Basistraining voor vrijwillige medewerkers van Inloophuis Kennemerland, omdat ik het ondanks dat het zo enorm confronterend was, toch ben aangegaan.
 • De titel ‘Sterke Haarlemse vrouw’. Deze was uitgeroepen op Internationale Vrouwendag door de gemeente Haarlem. Het thema was ‘Invloed met Impact’. En daar stond ik. Wow, girlpower!
 • De inspirerende rubriek ‘Mooi op elke leeftijd’ van het platvorm VROUW Online en de Telegraaf, waar ik mocht vertellen over innerlijk en uiterlijke schoonheid. Ik ben niet dik, mijn innerlijke schoonheid heeft gewoon wat ruimte nodig! ????
 • De bijzondere ontmoetingen en mooie gesprekken met lotgenoten.
 • De Podcast over Koetjes & Kanker waar ik mijn verhaal mocht delen met Evelien en de luisteraars.
 • Mijn (kleine) rol als ‘rolmodel’ in de bedrijfsfilm van RGF Staffing, waarbij ik de doelgroep vertegenwoordig van mensen met een beperking met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zie hier het geweldige resultaat!

Hoogtepunten

Als elk moment een hoogtepunt moet zijn, verliest het bijzondere zijn waarde.

 • Ons bezoekje aan Sven in Oslo. Wat hebben we genoten!
 • Gezondheid is het grootste goed, dus ja ik was super blij en dankbaar voor de goede uitslagen van de half jaarlijkse controles in mei en oktober. Al word ik elke controle een stukje grijzer…
 • De Badmintonclinic van paralympisch coach en wereldkampioen rolstoelbadminton Ilse van de Burgwal. Wat een origineel en sportief verjaardagscadeau was dat! (Ilse versus Ilse)
 • Samen met mijn vader, broer en zus in ‘ons Eendje’ op tour langs de huizen in Rucphen, Berkel-Enschot, Udenhout, Oisterwijk en Galder waar we vroeger gewoond hebben. Een hele waardevolle dag!
 • De Escape Tour Haarlem, een heerlijk uitje met mijn vriendinnen om me heen.
 • De dag dat we onze Sven weer hebben opgehaald van Schiphol, na ruim vier maanden Noorwegen.

Dieptepunten

Denk je het dieptepunt bereikt te hebben, blijkt er nog een verdieping onder te zitten.

 • Anton, de man van mijn moeder, mijn bonuspapa en geweldige opa van onze kinderen, is op 30 mei overleden. Hij leed al jaren aan de slopende ziekte Alzheimer. Zijn hoofd was leeg en zijn herinneringen weggevaagd. We hebben in besloten kring afscheid genomen.
 • Dat mijn lieve moedertje door dementie steeds verder van ons vandaan drijft.
 • Sim werd ineens letterlijk hondsberoerd. Stil, sloom, kortademig, bleef hoesten en had braakneigingen. Zelfs voor een koekje was hij niet te porren. Nou, dan is het goed mis hoor, een Lab eet niet, die vreet. Alles. Nu niet. Nul, nada, noppes. Het bleek een dubbele longontsteking te zijn en werd uiteindelijk een nachtje in het dierenziekenhuis opgenomen. Wat waren we bang om hem te verliezen.
 • Mijn inspiratiebron Bibian Mentel overleed op 29 maart na een jarenlang gevecht tegen kanker. Zij was het boegbeeld van positiviteit, doorzettingsvermogen en veerkracht. Mijn voorbeeld. Zij was kampioen niet alleen op haar snowboard, maar vooral in optimisme en levenslust.

Mijn bijdragen

Talent bepaalt wat je kunt bereiken, inzet of je het bereikt. Omdenken

Nee, ik heb ondanks dat ik veel zit ????????‍????, niet echt stil gezeten. Het is mooi om te zien dat het ene project ook weer deuren opent voor het volgende. Er komen vele mooie initiatieven op mijn pad, die mijn aandacht trekken en waar ik graag een steentje aan bijdraag. Mijn zwakte (of beperking) zet ik graag om in kracht. Ik ben sterker geworden en gegroeid in mijn rol als ervaringsdeskundige op het gebied van kanker en amputatie. Op mijn manier probeer ik een positieve bijdrage te leveren aan inclusie en help ik graag lotgenoten en (ex)kankerpatiënten te inspireren en motiveren. Wel besef ik ook dat ik niet alles kan en hoef te doen en dat er echt wel andere mensen opstaan als ik ergens voor bedank.

We moeten vooral dat doen waar we blij van worden en energie van krijgen!

Het Inspiratieboek Overwinnen

In dit luxe boek vol inspiratie en levenslust heb ik mijn verhaal mogen delen. Het is een prachtig artikel geworden met krachtige foto’s, waarbij ik vertel hoe ik na mijn ziekteproces in een rolstoel ben beland en hoe ik hiermee ben omgegaan. Overwinnen gaat over de kracht van tegenslag. Angsten overwinnen. Doelen stellen. Uitdagingen aangaan. Mijlpalen vieren. Alles uit het leven halen wat erin zit. Het terugvinden van zelfvertrouwen. Acceptatie. Mentale weerbaarheid. Eigenwijsheid. Veerkracht. Onafhankelijkheid. Bewijsdrang. Positiviteit. Wilskracht en doorzettingsvermogen.

Inloophuis Kennemerland

Het Inloophuis heeft voor mij veel betekent en doet dat nog altijd, daarom ben ik ambassadeur geworden. Ik heb me ingezet en gefietst voor de lokale Huis in Actie, waarbij aandacht en steun werd gevraagd voor de 75 IPSO inloophuizen die Nederland rijk is. Voor deze actie was ik te horen in een radio-interview bij Haarlem 105.

Ambassadeurs van de Toegankelijke Stad Haarlem

Nadat mijn interesse gewekt was, heb ik me aangesloten bij deze groep ambassadeurs om meer bewustwording te creëren voor inclusie & toegankelijkheid binnen de stad. Voor het jaar 2022 is er een mooi budget vrijgemaakt voor toegankelijkheid, dus blijkbaar doen we toch iets goeds!

Patiëntenplatform Sarcomen (PPS)

De afgelopen maanden heb ik onderzocht of ik iets kon betekenen voor de werkgroep Communicatie van PPS die zich buigt over een nieuwe huisstijl, slogan en website van het platform. Toch heb ik moeten bedanken, omdat het mij inhoudelijk te veel raakte en ik er soms zelfs wakker van lag. Uiteraard blijf ik wel beschikbaar voor lotgenotencontact en het delen van mijn kennis en ervaringen.

Haarlemse Sportakkoord

Het akkoord betekent dat er plannen mogen worden ingebracht die bijdragen aan één van de doelen binnen het lokale sportakkoord. Met SportSupport Haarlem en een groep sporters met en zonder beperking willen we binnen het thema inclusief sporten, de rolstoelsport inbrengen. Het algemene doel is om over drie jaar vijf procent meer Haarlemmers structureel aan het bewegen te krijgen. Een sportieve uitdaging dus!

Check je zit

Op verzoek heb ik meegewerkt aan een praktijkgericht onderzoek om een checklist te ontwerpen voor rolstoel-behoevende over de aanvraag en pakket van eisen voor een handbewogen rolstoel. Ik mocht als ervaren rolstoelgebruiker mijn wensen, mening, verworven kennis en ervaring delen in een online interview.

LUMC

Voor de afdeling Orthopedie heb ik een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van specifieke vragenlijsten voor patiënten met een sarcoom, over het effect van de ziekte en behandeling op de patiënt. De vragen gingen over de mate van pijn en vermoeidheid die worden ervaren en over het emotionele welbevinden.

Revalidatiecentrum Heliomare

 • Ik heb meegewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek over revalidatie. Samen met andere Revalidatiecentra in Nederland is er een vragenlijst ontwikkeld voor het meten van uitkomsten van revalidatie op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, eigen regie en kwaliteit van leven. Met dit meetinstrument kunnen zij beter in kaart brengen wat revalidatie oplevert en daarmee de revalidatie verder verbeteren.
 • Voor het Dagblad Kennemerland ben ik samen met therapeuten van Heliomare, geïnterviewd over het handboek ‘Hoe blijf ik fit na een beenamputatie?’ Als oud revalidant vertel ik hoe ik probeer fit te blijven na de hemipelvectomie en wat mijn prothese voor mij betekent.
 • Mijn eerste optreden als ‘lesmateriaal’ is een feit. Samen met Leggy mocht ik proefloper zijn op de prothesecursus voor ervaren fysiotherapeuten. Erg leuk om te doen!

Tipas Onderzoek

Wekelijks heb ik een gezondheidsvragenlijst ingevuld met als doel een overzicht te krijgen van het blessureprobleem van sporters met een fysieke beperking.

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

Ik heb deelgenomen aan verschillende online onderzoeken: De financiële gevolgen van kanker; Sociale steun, begrip en nazorg bij kanker; Eén op de drie kankerpatiënten voelt zich eenzaam, door het invullen van online vragenlijsten.

Badminton Club Duinwijck

Samen met Para Badminton Nederland zijn we met een werkgroepje begonnen met het opzetten van het mogelijk faciliteren van aangepast badminton in de breedste zin van het woord. Wie weet krijg ik toch ooit een rolmaatje!

Onder Anderen

Voor het testen van een reclamespotje waren ze op zoek naar mensen die zelf veelvuldig gebruik maken van een rolstoel. Via mijn site kwamen ze bij mij uit en werd mij gevraagd of ik wilde deelnemen aan het testpanel en dat heb ik gedaan. Het bedrijf helpt organisaties om hun service inclusief, toegankelijk en begrijpelijk te maken. Een mooie bijdrage aan een welkome wereld.

Mooi ????

 • De laatste verjaardag van Anton, de man van mijn moeder, hebben we op 21 januari gevierd, hij werd 89 jaar oud. Geen cadeaus om uit te pakken, maar we hebben brieven vol herinneringen voorgelezen.
 • Wist je dat mijn site afgelopen jaar bijna twintig duizend keer is bezocht? Wow! De meest gelezen blogs: AfgekeurdOde aan mijn krukken, Mijn prothese Leggy, De benen nemen, Controle stress, Complimentje en Hoera, eindelijk volwassen!
 • De eerste wandeling met onze Sim naast de rolstoel en handbike. Toen hij klein, lief en schattig was ging het prima, nu sleurt de sterke puberende Lab mij met stoel en al de straat over, haha. ????
 • Via mijn contacten en bemiddeling is het inspiratieboek Overwinnen bij de Rabobank opgenomen als kerstgeschenk voor de medewerkers. Super tof, want een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Fonds Gehandicaptensport.
 • Daar stond ik ineens op de voorpagina van de krant, met mijn ene been! ???? Balancerend als covergirl, werd er verwezen naar het uitgebreide artikel van de ‘Fit’-bijlage van onder andere het Haarlems Dagblad en de dagbladen van Noord Holland.
 • Dat onze lieve, gekke, doldwaze en ondeugende Sim ons leven verrijkt met zijn altijd vrolijke gedrag.
 • Afgelopen zomer gingen Frank, Lynn en ik met de auto naar Toscane en het Gardameer. Het was mijn eerste (te) lange rit als Ilse2.0, maar wat hebben we genoten. Niet altijd even rolstoelvriendelijk, maar wat een prachtig land!
 • Yes, in juni kreeg ik eindelijk mijn eerste vaccinatie en op de valreep van dit jaar kreeg ik dan ook nog de Boosterprik. Waar is dat feestje? ????

Stom!

 • Dat Corona de wereld nu al twee jaar in zijn greep heeft en we leven in een knuffel-loze, anderhalve meter samenleving. ????
 • Dat bijna elk gesprek eindigt in een verhitte corona discussie.
 • Krukken die minimaal vijf keer per dag op de grond kletteren. ????
 • Het woord van 2021 Prikspijt (NL) en Knaldrang (BE).
 • Het gedoe met mijn hulpmiddelen. Altijd en overal.
 • De dikke rekeningen van de tandarts en mondhygiëniste. Ik ben vaste klant… ????
 • Ik denk dat mijn handbike dit jaar wel tien keer (of meer) stuk is geweest. Grrr..
 • Dat ik bij het afdalen van het Brouwerskolkje dwars door mijn handrem kneep en als een dolle de berg af stormde. Help!  ????
 • Sneeuw en ijzel! Nederland kwam onder een dik pak sneeuw te liggen. Prachtig, echt waar, maar voor een eenbenige een klein drama. Ik kon geen kant op.
 • Controle stress! ????
 • De blessures en pijntjes in mijn hele lijf die niet lijken te verbeteren.
 • Dat ik nooit eens lekker op mijn gat kan zitten.

Het inchecken van vlucht 2022 is aangekondigd. Jouw tussenlandingen zijn; geluk, gezondheid, liefde en vriendschap. De vlucht duurt 12 maanden. Enjoy your flight! 

Fijne jaarwisseling ✨

Een nieuw jaar. Nieuwe kansen
Laten we de sterren van de hemel dansen.
Een zoen, champagne en de beste wensen.
Omringt door zoveel mooie mensen.
Lief Leven