Selecteer een pagina

Mijn tandarts vond dat ik een kroon nodig had, eindelijk iemand die het begrijpt. ????

Ik hoorde het nog net niet kraken… Au…!! Nee!! ???? Wel voelde ik meteen dat de hap die ik nam, niet goed ging. Terwijl ik afgelopen donderdagochtend lekker mijn muesli zat te eten, beet ik op iets hards. Het leek wel een steen en had niets te maken met gezonde havervlokken, gedroogde zaden, fruit en noten. G*d gloeiende…???? Toch niet weer een vulling van mijn kies kapot? Ik schrok, voelde met mijn tong of er scherpe randjes te ontdekken waren, maar dat viel mee. Ik liet Lynn even in mijn mond kijken, maar zij zag hooguit een dun streepje op mijn kies of was het een scheurtje? In een opwelling wilde ik direct de tandarts bellen, maar deed dat niet. Niet aanstellen Ils, misschien valt het mee en gaat de pijn vanzelf over. Ik at voorzichtig mijn schaaltje leeg en kauwde alleen nog met de linkerkant van mijn gebit. De rest van de dag ontzag ik de rechterkant en at ik heel bewust.

De dagen die volgden ging het echter niet beter, sterker nog, de kiespijn werd steeds heviger.

Op zondagavond trok ik het niet meer, de zeurende pijn stemde mij alles behalve vrolijk, en besloot de tandarts te mailen met de vraag of ik maandag of dinsdag langs kon komen. Binnen tien minuten had ik reactie, (top tandarts!) hij zou de volgende ochtend laten weten wanneer hij ‘een gaatje’ (hoe toepasselijk ????) voor me had. En, hij kwam zijn belofte na. Maandag om acht uur had ik een berichtje in mijn mailbox, dat ik eind van de middag, om kwart voor vijf langs mocht komen. Super!

Daar mijn tandarts in Schalkwijk zit, moest ik met de auto. Ik pakte de sleutel, huppelde met krukken naar de auto, legde mijn kussen op de chauffeursstoel, dook met mijn hoofd onder het stuur, deed het linkergaspedaal omlaag en het rechtergaspedaal omhoog. Voorzichtig reed ik de straat uit. Na vijftien minuutjes parkeerde ik de auto op het parkeerterreintje van Tandartsenpraktijk Mondig, deed mijn mondkapje op en hupste naar de entree. De glazen voordeur was gesloten, dus probeerde ik deze open te duwen. Nou, dat lukte echt niet. Wat een zware deur en net als je hulp nodig hebt, is er niemand in de buurt te bekennen. Grrr… Ik probeerde het opnieuw, deed de klink naar beneden, ging met mijn volle gewicht tegen de deur aan hangen en zette één kruk over de drempel, daarna duwde ik stukje voor stukje de deur verder open, zette mijn tweede kruk op de mat en worstelde me naar binnen. Yes, I am in!

Ik meldde mij bij de balie, desinfecteerde mijn handen en sprong vervolgens de trap op naar boven.

De deur van mijn tandarts stond open, dus ik kon meteen door huppelen. Deze man heeft echt een geweldige planning, ik kan niet anders zeggen. Ik heb daar nooit langer dan vijf minuten hoeven wachten, een voorbeeld van hoe het ook kan! Eenmaal binnen sprak ik mijn dank uit, voordat ik met mijn mond open in de stoel ging liggen. Waar ik nog hoopte dat hij zou zeggen dat de schade wel meeviel, constateerde hij meteen dat mijn vulling gebroken was. Hij maakte een foto en zo had ik bewijs, voor dat wat ik vreesde. Na een verdoving rondom deze kies (ook au!!!) haalde hij de vulling eruit. En ja hoor, het was nog erger dan gedacht. Mijn kies bleek in tweeën gebroken. Kak! ????

Er zijn twee opties; of ik trek de kies nu of ik slijp de helft van de overgebleven kies en kijken we hoelang we deze kunnen behouden.

Ik was er nog helemaal niet klaar voor om zonder kies verder te gaan, dus koos ervoor om het restant te laten zitten. Een kroon, brug of implantaat is niet mogelijk, de achterste kies blijkt bijna niet te vervangen. Met een hamsterwang ????, een halve kies ???? en de afspraak dat als de pijn niet zou verminderen, de kies alsnog getrokken zou worden, huppelde ik terug naar de trap en sprong tree voor tree naar beneden. Ik zei de dames van de receptie gedag, die het erg druk met zichzelf hadden, en ging richting de uitgang. Nu schoot wel één van de tandartsassistenten mij te hulp en vertelde mij doodleuk dat er een deurbel is, voor het geval ik deze zelf niet open krijg. Beetje laat….maar goed om te weten voor een volgende keer! ???? Laten we hopen dat het volgende bezoek nog even op zich laat wachten….

Acces Bars

Access Bars zijn energiebanen door en om het hoofd. Door deze punten licht aan te raken worden de hersengolven beïnvloed. De hersenactiviteit die door de aanraking van de 32 punten wordt veroorzaakt is vergelijkbaar met de hersenactiviteit tijdens meditatie. Tijdens de behandeling worden blokkades losgelaten.

Voor mijn verjaardag had ik van Mandy een ‘Acces Bars’ behandeling gekregen bij Be Based. Vandaag, de dag voor mijn controle, heb ik de cadeaubon verzilverd. Ik kon wel wat ontspanning gebruiken. Op mijn handbike fietste ik naar de Leidse Buurt, parkeerde mijn bike voor de deur en belde aan. Een vriendelijke jongedame deed open en heette mij van harte welkom. Met de rolstoel mocht ik naar binnen, maar dat was best een uitdaging. De hal was zo smal, nog smaller dan bij ons, dat mijn stoel er net aan doorheen kon. Mijn handen kon ik niet op de hoepels leggen om de stoel vooruit de rollen. Voorzichtig manoeuvreerde ik door het halletje naar de behandelkamer. Gelukkig was deze op de begane grond. Vooraf aan de behandeling werd gevraagd of ik klachten had. Nou, ja… eh…heb je even? ???? Daarna mocht ik ontspannen gaan liggen en startte Brenda, in stilte, de behandeling. ????????

Op het begin voelde ik niets, totdat mijn fantoombeen enorm begon te krampen.

Ze begon met een drukpunt op mijn voeten (ja, ook van het fantoombeen), daarna mijn handen, om vervolgens bij mijn hoofd verder te gaan. Elke keer zette ze haar vingertoppen op een ander punt op mijn hoofd. Vanaf minuut één was mijn rechterbeen aanwezig. Zo gek, want mijn linkerbeen voel ik niet, terwijl die er gewoon is en juist het been dat er niet is, voel ik. ???? Daarna kreeg ik het ineens heel warm (een opvlieger? ????) en weer koud en mijn gedachten schoten alle kanten op. Na ruim een uur was de behandeling klaar. Ik moest eerst even bijkomen, rekken en streken en met een glaasje water praatte we wat na. Met vernieuwde energie en helemaal zen fietste ik naar huis!

Spreuk van de dag

Kies vandaag eens voor jezelf,
omdat dat ook een keertje mag.
Doe iets wat je gelukkig maakt,
vandaag is het jouw dag. ✨