Selecteer een pagina

Sta altijd op
en zoek jouw zon
je bent sterker
dan je ooit denken kon ????
Bijmar

Vlucht

Amsterdam – Tenerife: HV 6673 14.20 – 18.00 uur

Vrijdag
De aanvliegroute was prachtig, Pico del Teide de trots van het eiland, torende boven alles uit. In de verte zag je de contouren van La Palma, El Hierro en La Gomera. De daling werd ingezet, het was strak blauw met slechts hier en daar een verdwaald wolkje. Mijn gebroken hart maakte een klein sprongetje. We zijn er!

Als je met een rolstoel reist mag je vaak als eerste het vliegtuig betreden, maar daarentegen bij aankomst op de bestemming ook als laatste het toestel verlaten. ????

Ach, we hadden geen haast en ook het reizen met een beperking en alles wat daarbij hoort went, zullen we maar zeggen. Terwijl Sven (oftewel Pietje Pakezel) alle spullen verzamelde; twee rolkoffers, zijn rugzak, mijn rolstoeltas en wat losse kussentjes, mochten we op de eerste rij wachten totdat de rolstoel bij de ingang afgeleverd zou worden. Leggy had ik om praktische redenen thuis gelaten, tot groot genoegen van Sven, die anders mijn prothese meerdere malen in zijn nek had moeten mee sjouwen. ???? Het toestel liep heel langzaam leeg, na viereneenhalf uur vliegen is geduld een schone zaak, maar eindelijk kwam de vraag of de ‘silla de rueda’ met ‘ruedas rojos’ van mij was. ‘Que si hombre‘, antwoordde ik op mijn beste Spaans en hupste blij door de slurf naar de plek waar de stoel op mij stond te wachten. De airport-assistentie lieten we achter bij de andere rollende reizigers die hun hulp harder konden gebruiken. Wij redden ons prima en gaven plankgas richting de aankomsthal.

Een voetganger is iemand die zijn auto gaat halen. ????

We hadden slechts handbagage en konden daardoor meteen naar de balie van Cicar Rent a Car. Onze envelop met autosleutel lag al klaar, dus het was een kwestie van handtekening zetten op het huurcontract en afrekenen. Op de vraag of we een tweede chauffeur op het contract wilden (de man achter de balie kon mijn eenbenige persoontje niet zien), besefte ik dat ikzelf natuurlijk nooit meer een auto kan huren. Normaalgesproken reed Frank altijd tijdens vakanties. Hmmm, weer zo’n confrontatie momentje. ???? De enige auto die voor mij geschikt is, staat thuis voor de deur, verder zal ik het met mijn hulpmiddelen moeten doen. Het is niet anders. Sven zou deze reis de kilometers in zijn eentje moeten vreten. Dat vond hij overigens helemaal niet erg hoor! Toen ons was uitgelegd waar de auto stond, rolde ik achter hem aan richting de parking. Er stond een prachtige Citroen C3 Sport voor ons klaar. De kofferbak was niet echt groot, maar toen we de achterbank hadden opgeklapt, paste de hele rolstoel erin. Gelukkig hoefden we er geen bouwpakket van te maken, wel zo praktisch en fijn.

‘Als ik het goede vliegtuig heb gevolgd, dan zijn jullie geland. Bienvenidos!’ schreef oud collega Wilma.

Ook vriendin Manja appte zodra ik geland was. Dat was nog eens een warm welkom! Binnen twintig minuten kwamen we Los Cristianos binnen en reden langs Edificio Simon, het complex waar ik jaren gewoond heb. Bij Torres del Sol, gelegen naast VistaSur en dichtbij Parque Santiago 3 en 4 (voor de Tenerife kenners), parkeerden we de auto en gingen we via de hoofdingang naar binnen. Eerlijk gezegd zijn het niet de mooiste torens van het zuiden, maar onze studio was een Airbnb gelegen in het laagbouw gedeelte van het enorme complex. En ja, er was gewaarschuwd voor trappen. De superhost Natalya had bij reservering haar zorg uitgesproken, omdat er geen lift was waar ik gebruik van kon maken en ik een trap moest bedwingen met elf treden. Oké, misschien niet de handigste keuze, maar er was een degelijke armleuning en ach ik kan springen, dus hadden we de boeking definitief gemaakt. Zo wist ik zeker dat ik voldoende beweging zou hebben! ????

De studio met witte en gele tinten zag er fris, schoon en verzorgd uit.

Net toen we alles uitgepakt hadden, berichtte Manja dat ze voor het complex stond. Uitleggen hoe ze bij ons appartement moest komen was onmogelijk, want het was één groot doolhof. Sven was zo lief haar tegemoet te lopen. We hadden elkaar in 2015, toen we daar met de hele familie op vakantie waren, voor het laatst gezien. Ilse2.0 (nu hard op weg naar Ilse3.0) had ze nog niet live gezien. Wel op foto’s, maar dat is toch echt andere koek. Aangezien ik op dat moment alleen een legging en een hemdje aan had, was de confrontatie groot. Geen verhullende kleding, maar een grote leegte op de plek waar een stevig rechterbeen hoort te staan. Ik denk dat ze wel even schrok, het is ook ‘impresionante’, maar we kletsten daar al snel overheen. De lieverd had een welkomsttasje voor ons samengesteld met broodjes, kaas, worst en een fles water voor het ontbijt en voor borreltijd een flesje rosé (natuurlijk ????) en chipjes.

Hey alcohol, we hadden een deal. Ik drink en jij maakt me grappig, sexy en leuk. Ik heb de foto’s gezien. We moeten praten! GewoonDames

Het voelde meteen heel vertrouwd, als vanouds. Alsof de tijd had stil gestaan. Na wat gekeuvel zijn we via de boulevard Los Cristianos ingelopen, gerold en ja ook deels geduwd, om gezellig even bij te kletsen en te genieten van wat tapas y vino. En volgens mij was er meer wijn dan tapas, want Sven heeft diezelfde avond bij thuiskomst het ontbijt genuttigd, haha. Die arme jongen had gewoon honger en wij maar kletsen, blablabla… ???? Het was super leuk om elkaar weer te zien en de herinneringen en sappige verhalen vlogen al snel over tafel. Heerlijk! Niets veranderd, nou ja… bijna niets.

Pico del Teide

Met zijn 3718 meter hoogte is de vulkaan de hoogste berg van Spanje. De laatste uitbarsting was in 1909.

Zaterdag
Het eerste nachtje hebben we heerlijk geslapen en ja, ik stond toch echt iets ontspannener op, dan de laatste twee weken in Nederland. In de tijd dat ik onder de douche stond, haalde Sven twee koffie cortados en nog wat extraatjes voor het ontbijt. Genietend van het lekkers op ons balkonnetje maakten we plannen voor de dag en besloten we als eerste een bezoekje te brengen aan het Nationale Park de Teide. Het was vroeger altijd mijn favoriete tripje voor de zondag. Ik had er zin in!

Benzine hamsteren.

Onze eerste stop was bij een bezinepomp, omdat we de auto met een lege tank hadden meegekregen. Je gelooft het niet, maar daar kostte een volle tank slechts een kleine € 45. Wat een koopje! Ik had graag een paar jerrycans gevuld voor thuis. Via Vilaflor, waar we een foto maakte bij het witte kerkje waar we in 2015 nog een leuke gezinsfoto maakte – nog een plaatje voor ‘zoek de verschillen’- volgenden we de weg door het bos naar boven. De lucht was knalblauw. Prachtig! De zorgen verdwenen langzaam naar de achtergrond, de spanning in mijn buik zwakte wat af. Ik genoot (met een grote zachte G) van de mooie natuur.

Met uitkijk op Pico del Teide, dronken we cappuccino op het terras van El Parador.

De zon stond hoog aan de hemel te stralen en het was bloedheet. En dat op een hoogte van circa twee kilometer. Heerlijk! ???? Voordat we verder gingen maakten we een sanitaire stop, waar we één euro moesten betalen om een plasje te mogen plegen. Tja, ze moeten natuurlijk gewoon geld verdienen. Het was even zoeken, maar gelukkig vond ik een verloren muntje in mijn tas voor Sven. Even later hupste ik die kant op. De toiletjuffrouw hield heel vriendelijk de deur van het invalidetoilet voor me open en vouwde nog net niet het pleepapier. Een ‘beperkt’ plasje bleek overigens gratis, wat eigenlijk best gek is. Met de auto reden we verder naar de indrukwekkende, verweerde rotsformaties van kolossale afmetingen. Het stond er bomvol met geparkeerde huurauto’s, geen vrije plek te bekennen. Jaja, ook hier geldt; elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik zwaaide met mijn invalidekaart en er ging een ketting van het slot, om vooraan op de invalide P te kunnen staan. Fantastico, no?! ????
Via Boca Tauce en Santiago del Teide zakten we terug af naar de kust, waar we in La Caleta op het terras aan zee visjes hebben gegeten. Ook dat was vroeger één van onze favoriete restaurantjes. Het visje wat Sven op zijn bordje kreeg, woog volgens de ober 500 gram. Toch een beetje jammer dat ze op de kassabon de kiloprijs die op de menukaart stond hadden gehanteerd. Opzet of een onschuldig foutje? Zeg jij het maar. ???? De vergissing werd meteen erkend en op mijn verzoek hersteld. Voldaan en met een volle buik reden we terug naar Los Cristianos om op het balkon nog lekker even te genieten van het zonnetje. Sven had nog wat schoolwerk te doen en ik dook met mijn neus in een interessant boek. Net vakantie!

We zijn op zoek naar een restaurant voor vanavond, heb jij nog tips?

Zo fijn om hulplijntjes in te kunnen schakelen die het lokale leven daar goed kennen. Zo zaten zoonlief en ik in de avond, op advies van vriendin Manja, aan de tapas y vino bij Tio Martin. Een leuke kleine Taberna, vriendelijk personeel en heerlijke Spaanse hapjes. Ik kan je nu vast verklappen, dat ik de verloren pondjes door de stress van afgelopen tijd er gewoon weer aan gegeten en gedronken heb, haha. Een beetje lollig gingen we terug naar het complex, waar ik opnieuw die elf treden op moest springen en mijn zoon, je weet wel Pietje Pakezel, de rolstoel naar boven mocht tillen. De arme ziel heeft het zwaar gehad hoor…????

Vervolg.

Het kan je niet ontgaan zijn, dat ik deze dag beter in mijn vel zat. Ver weg van huis, van het verdriet, de angsten en onzekerheden. Alsof het er niet is, alsof het allemaal één grote nachtmerrie was. Ik heb echt mijn best gedaan het los te laten en deels is dat zeker gelukt. In mijn volgende blog kun je lezen hoe de rest van onze minivakantie is verlopen en geloof me, we hebben een hoop gedaan, gezien en gehoord. Een tipje van de sluier; we zijn in Buenavista langs geweest bij het huis van mijn ex-schoonouders en wat ik daar hoorde, heeft mij diep, heel diep geraakt. Maar daarover volgende week meer!

Spreuk van de dag

Koester en geniet
Ik denk dat ik het door heb
Ik denk dat ik het weet
Niet teveel wikken
Wegen en knikken
Durf te dromen
Geloof in een kans
Koester en geniet
Meer is het leven niet ❤️