Selecteer een pagina

Alles wat ik voor kerst wil, is niet met geld te koop.

December is een feestmaand, tenminste dat zou het moeten zijn; Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw, maar de coronacrises drukt een behoorlijke stempel op deze feestelijke dagen. De intocht van de Goedheiligman was dit jaar op een geheime locatie, zonder een enthousiast ontvangst van zingende en springende kinderen met hun ouders. Weg traditie. Nu dreigt ook kerst in het water te vallen. We kijken massaal uit naar de feestdagen, omdat we hunkeren naar een gezellig samenzijn. Al geldt dat natuurlijk nooit voor iedereen. Daar ben ik mij meer dan ooit van bewust. Helaas zijn er te veel mensen eenzaam in deze donkere dagen en kan niet iedereen zich de luxe permitteren om kerstcadeaus te kopen of eens lekker uit te pakken voor een uitgebreid diner. Ook het gemis van een dierbare voelt deze tijd zwaarder dan ooit. ????
We kampen wereldwijd met COVID-19 en hebben we ons te houden aan beperkende Coronamaatregelen. De horeca is al weken gesloten, in openbare ruimtes dragen we vanaf 1 december verplicht mondkapjes, we mogen slechts met maximaal 3 gasten aan de kersttafel en er mag geen vuurpijl of gillende keukenmeid worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. Dat is misschien begrijpelijk omdat we de zorg willen ontlasten, maar leuk is dit alles niet, zeker niet. Het is een bizarre tijd. Voor ons allemaal.

Het jaar 2020 tel ik niet op bij mijn leeftijd. Ik heb niet echt van dit jaar gebruik gemaakt.

Met de komst van Sim hebben we er een uitdaging bij. We hebben ons echt even afgevraagd of we wel of geen kerstboom moesten nemen. Want hoe leuk is voor onze doerak een boom met ballen? ???????? Naast de speeltjes, planten, meubels, schoenen, keukendoeken, vloerkleden, handen en voeten wordt onze huiskamer een soort van speelparadijs voor onze kleine viervoeter. ???? Maar hé, wij zijn de baas, toch?! Aan ons de taak om Sim te leren wat wel en niet mag. Met liefde. Met aandacht. En met heel veel geduld. (lees: heeeeeeeeeel veel ????) Het is bijna kerst, het jaar is al zo uitgekleed, natuurlijk besloten we deze traditie in ere te houden. ????

Kerstboom

Een kerstboom zonder ballen is als een tegel zonder spreuk. Functioneel precies hetzelfde, maar minder dan half zo leuk.

Vrijdag was Frank met Lynn op zoek gegaan naar een mooi klein boompje. Eentje die misschien op de bench zou kunnen staan, zodat Sim niet in de verleiding zou komen om de boom ‘aan te vallen’.???? Maar er was een ware run geweest op de kerstbomen, veel was al verkocht en het aanbod daardoor beperkt. We waren blijkbaar aan de late kant, terwijl de Sint nog maar net vertrokken is. ???? Er werd uiteindelijk gekozen voor een middelgrote Nordmann, heel mooi vol en groen, maar paste niet op de kamerkennel. Dus kreeg de plant een ander plekje, zodat de kerstboom op een verhoging tussen de bank en de bench in kon staan.
De eerste dag wilden we proefdraaien met een kale dennenboom. Nou ja, alleen met de lampjes erin dan, anders was het zo ongezellig. We hebben Sim ‘slechts’ een paar keer van een tak af moeten trekken, maar verder ging het best goed. Vandaag hebben we met kerstmuziek op de achtergrond, onze boom opgetuigd. Ik moet je eerlijk bekennen dat we al ruim tien jaar (elf jaar om precies te zijn ????) zo’n beetje dezelfde versieringen hebben. Mijn pa heeft mij op mijn veertigste verjaardag maar liefst veertig zilveren kerstballen cadeau gegeven. Super lief, leuk en grappig, maar ze willen maar niet stuk, haha. Niet dat ze het allemaal overleefd hebben, maar meer dan de helft heb ik nu nog. Tja en ik vind het zonde om ze weg te doen of niet te gebruiken. Ze kleuren ook leuk bij onze rode ballen en witte lichtjes. Prima boompje hoor, niets mis mee.
Ik vind het altijd erg gezellig als de lampjes en kaarsjes aan zijn en ben blij met onze boom. Precies op het moment dat ik wilde schrijven dat onze schattige kleine Lab zich keurig had gedragen en netjes van de boom af was gebleven ging het bijna mis. Meneer had zijn doldwaze kwartiertje en rende met een rotgang door de huiskamer en eindigde, jawel, in onze mooi versierde boom. ???? Hij hing zowat in het midden tussen de takken. Terwijl Lynn het hele gebeuren filmde en niet meer bijkwam van het lachen, gilde ik het uit. SIM!! Nee! Laag!! Hij schrok denk ik van alle commotie en liet zich door de baas uit de boom plukken. Dat liep maar net goed af. ???? Ben benieuwd hoelang wij plezier mogen hebben van onze kerstboom. Mochten er ballen sneuvelen, heb ik in elk geval een goede reden om volgend jaar naar de kerstmarkt te gaan. Mits Corona het toelaat natuurlijk.

Spreuk van de dag

Als alles grauw en duister lijkt, blijf dan zoeken naar het licht.
Het is er, voor wie heel goed kijkt, soms juist alleen met ogen dicht. ❤️